Delen kennis en netwerk

Kennis, (proces)instrumenten en ons netwerk worden doelgericht ingezet om integrale gebiedsontwikkelingen en grootschalige woningbouwprojecten te versnellen.

Onze inzet loopt uiteen. Denk aan meedenken over en het optimaliseren van ontwikkelstrategieën en -processen, kennis vergroten over integrale gebiedsontwikkeling bij gemeenten, het uitvoeren van pilots en het delen van beleidsinformatie, onderzoeksresultaten, data en monitoringsgegevens. Ook organiseert de provincie netwerkbijeenkomsten, waaronder de Woondeal versnellingstafels en klankbordoverleggen. 

Woondeal versnellingstafels

Een aantal keer per jaar organiseert de provincie samen met onze partners de Woondeal versnellingstafels. Er is een tafel voor regio Metropoolregio Amsterdam (MRA) en een tafel voor Noord-Holland Noord (NHN). Aan deze versnellingstafels nemen deel gemeenten, marktpartijen, woningcorporaties, het Rijk maar ook bijvoorbeeld de nutspartijen. Aan tafel worden projecten besproken die zijn vastgelopen of dreigen vast te lopen en verkennen we gezamenlijk mogelijke oplossingen. Ook worden onderwerpen besproken die de ontwikkeling van woningbouw nadelig beïnvloeden zoals netcongestie, stikstofdepositie, regelgeving en procedures. Alle partijen zitten gelijkwaardig aan tafel en zorgen samen dat de randvoorwaarden uit de Woondeals worden ingevuld en oplossingen met elkaar worden gedeeld. Wanneer er actie van het Rijk nodig is, kan aan tafel ook worden besloten om projecten of onderwerpen te agenderen voor de Landelijke Versnellingstafel

Alle partijen kunnen een project of onderwerp indienen voor de versnellingstafels. Bij voorkeur leggen partijen gezamenlijk een casus voor aan de versnellingstafel en is deze al besproken binnen de deelregionale versnellingstafel (bijvoorbeeld West-Friesland of de Gooi & Vechtstreek). Als duidelijk is dat het probleem niet op deelregionaal niveau kan worden opgelost, kan dit   worden geagendeerd voor de Woondeal versnellingstafel MRA of NHN. De casus moet vallen binnen de periode van de Woondeal. Dit betekent dat alle projecten die in principe voor 2030 starten voor behandeling in aanmerking komen.

Contact

Stuur uw casus voor de Metropoolregio Amsterdam naar Matthijs Witting via m.witting@amsterdam.nl en voor Noord-Holland Noord naar versnellingstafel-nhn@noord-holland.nl. Een lid van het kernteam van de Versnellingstafel neemt vervolgens contact met u op. Graag het volgende vermelden:

  • Naam project of programma
  • Naam indiener
  • Korte omschrijving van het project
  • Aantal woningen
  • Toelichting bij de planning en hoe deze dreigt te vertragen
  • Korte omschrijving van het knelpunt of reden van vertragen
  • Toelichting bij de gewenste oplossing
  • Aangeven of, en welke, projectpartners op de hoogte zijn

Voor meer informatie kunt u ook terecht bij Elisa Bontrop, 06 - 21 86 98 92 of elisa.bontrop@noord-holland.nl.

Klankbordoverleg marktpartijen

De provincie vindt het belangrijk om regelmatig met marktpartijen te praten de voortgang en versnelling van de woningbouw. De gedeputeerde Wonen ontmoet 3 tot 4 keer per jaar ontwikkelaars, bouwers, corporaties en belangenorganisaties die in Noord-Holland actief zijn. De focus van deze overleggen ligt op het uitwisselen van ideeën, kennis en ervaringen. 

Contact

Wilt u weten welke partijen deelnemen? Of zelf aansluiten? Neem contact op met Ditte Valk via valkd@noord-holland.nl.

Model anterieure overeenkomst 

De gemeente kan op initiatief van een projectontwikkelaar die een nieuwe woonwijk wil bouwen, kosten maken voor bijvoorbeeld het inrichten van de openbare ruimte. Wanneer de grondexploitatiekosten niet volledig worden gedekt door de opbrengsten uit gronduitgifte, verhaalt de gemeente die kosten op de projectontwikkelaar. In de Omgevingswet (hoofdstuk 13) is de regeling van het kostenverhaal terug te vinden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft voor gemeenten een handreiking kostenverhaal en financiële bijdragen Omgevingswet gemaakt. 

Kostenverhaal kan via de privaatrechtelijke route door middel van een anterieure overeenkomst, of via de publiekrechtelijke route in het omgevingsplan. Bij een anterieure overeenkomst (AO) zijn partijen minder gebonden aan procedures, waardoor deze route als efficiënter wordt gezien. In de overeenkomst worden afspraken gemaakt over hoe en wanneer het initiatief wordt uitgevoerd, met welke procedure de gemeente het initiatief mogelijk wil maken en wat de initiatiefnemer moet betalen. Een overeenkomst over kostenverhaal is vormvrij. Het Burgerlijk Wetboek en de Omgevingswet stelt geen eisen hieraan. Doel is het ontwikkelproces voor de woningbouw te versnellen. Om deze reden stelt de provincie momenteel een ‘model-AO’ voor gemeenten. Nu al meer informatie? Bekijk dan het stappenplan (pdf) voor het opstellen van een anterieure overeenkomst en bijbehorend format (pdf) van de provincie Gelderland. 

Data en monitoring

De provincie monitort de voortgang van de woningbouwproductie die voortkomt uit de integrale gebieds- en projectontwikkelingen in Noord-Holland.

  • Jaarlijks publiceert de provincie de Monitor Woningbouw (pdf, 22 MB) 
  • Op de planviewer (digitale kaart) staan de woningbouwlocaties van de gemeenten
  • Via www.plancapaciteit.nl zijn de (potentiële) woningbouwlocaties van gemeenten te zien
  • In het Dashboard Wonen worden actuele gegevens verzameld over woningbouw op gemeenteniveau, regioniveau en provinciaalniveau. Ook is informatie te vinden over de woningbouwproductie, de ontwikkeling van huishoudens en de woningbehoefte, de plancapaciteit en het aantal verleende omgevingsvergunningen voor bouwen in Noord-Holland.
  • De ontwikkelingen rondom ov-knooppunten zijn in te zien via het dashboard en de monitor. Beide zijn te vinden op het Kennisportaal ov-knooppunten. Hier zijn ook (proces)instrumenten en onderzoeksresultaten te vinden.