Aanpak stikstofprobleem doen wij samen met alle sectoren

De natuur sterker maken, de stikstofuitstoot en -neerslag verminderen en de economische en maatschappelijke ontwikkelingen weer vooruit helpen. Dat zijn de drie speerpunten van de Noord-Hollandse aanpak van de stikstofproblematiek. Samen met alle sectoren gaat de provincie de komende jaren volop verder met deze aanpak.

De stikstofaanpak is samen met alle bestuurders tot stand gekomen. Het provinciebestuur vindt de aanpak van de stikstofproblematiek echt een gezamenlijke opgave, die alle portefeuilles en de belangen van vele mensen en sectoren raakt. “Voor een effectieve aanpak zijn afstemming, samenwerking en bijdragen uit alle sectoren van groot belang”, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Esther Rommel.

Met de stikstofaanpak streeft de provincie ernaar dat minimaal de helft van de hectares natuur in de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in 2030 op een aanvaardbaar stikstofniveau zit. In 2035 moet dat 74% zijn. Dit is in lijn met de doelstelling die het Rijk in de Stikstofwet heeft vastgelegd. Noord-Holland wil dat bereiken via twee sporen: provinciebreed en gebiedsgericht, waarbij het zwaartepunt ligt op het tweede spoor.

Natuur versterken

De provincie is verantwoordelijk voor de natuur. Wij investeren in natuurherstel en -ontwikkeling, onder meer door het uitbreiden en verbinden van de natuurgebieden, het herstellen van de waterhuishouding, een verandering van het grondwaterpeil en het afvoeren van stikstofrijkmateriaal door extra maaien en begrazen. Op die manier creëren wij een robuuste natuur met grote soortenrijkdom. Dat is niet alleen goed voor de natuur zelf, maar vergroot ook het welzijn van de mens en biedt op termijn ook ruimte voor woningbouw en economie.

Natuurfoto Duinen

Verminderen stikstofuitstoot

Via algemene landelijke en provinciale maatregelen en een gebiedsgerichte aanpak dringen wij in Noord-Holland de stikstofuitstoot en daarmee de stikstofneerslag terug. Dit voorkomt verdere schade aan de natuur en maakt maatschappelijke en economische ontwikkelingen weer mogelijk. De verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen is zo’n landelijke maatregel, die het Rijk samen met de provincies heeft bedacht. Dit heeft er in Noord-Holland toe geleid dat de bouw van circa 9.000 woningen toch kon doorgaan.

Gebiedsgerichte aanpak

Met de gebiedsgerichte aanpak wil de provincie lokaal de condities verbeteren in en rondom 12 unieke, Noord-Hollandse Natura 2000-gebieden die last hebben van te veel stikstof. Rommel: “Voor elk van deze gebieden werken wij, samen met terreinbeheerders, gemeenten, waterschappen, inwoners, (agrarische) bedrijven en andere lokale betrokkenen, aan mogelijkheden om de natuur minder met stikstof te belasten. Tegelijkertijd werken wij met deze partijen samen aan de andere opgaven voor het gebied, zoals bodemdaling, waterkwaliteit  verdroging, landbouw, energie, woningbouw en verkeer.”

Provinciebreed

“Niet alles is lokaal op te lossen. Daarom voeren wij ook algemene provinciale maatregelen door met onze stikstofaanpak. Dit gebeurt ook weer in overleg met vertegenwoordigers uit de landbouw, natuur, industrie, havens en bouw. Alle partijen zien een belangrijke oplossing om de stikstofuitstoot samen te verminderen in het groener, schoner en innovatiever produceren en consumeren. De provincie stimuleert bedrijven die willen omschakelen of innoveren met verschillende subsidieregelingen. Waar mogelijk verbinden wij dit aan andere provinciale opgaven, zoals klimaatverandering, het Schone Luchtakkoord en energietransitie. Het is een complexe puzzel, die wij samen moeten oplossen’’, besluit Rommel.