Over het project

Het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en het verhogen van de biodiversiteit zijn belangrijke ambities van de provincie Noord-Holland. Door percelen om te vormen en in te richten voor de natuur is ruimte gemaakt voor (nieuwe) flora en fauna. De vernieuwde en ontwikkelde omgeving in de Diemerscheg is geschikt als leefwereld voor onder andere de otter, bever en ringslang, maar ook kleinere (insecten)soorten gaan hiervan profiteren.

De provincie heeft in dit project deels natuur voor Rijkswaterstaat ontwikkeld. Door de verlegging en verbreding van de A1 is op het voormalig tracé van de A1 ruimte ontstaan voor een natuurverbinding tussen de Vecht bij Muiden en de IJmeerkust bij Diemen. Het nieuwe gebied bestaat onder andere uit natte hooilanden, ruige graslanden met brede sloten en rietoevers en is een belangrijk broed- en voedselgebied voor water- en moerasvogels.

Gebieden

De gebieden zijn globaal in de volgende gebieden in te delen: het Diemerbos, de Waterlandtak-West en de Waterlandtak-Oost. De gebieden zijn zoveel mogelijk verbonden met andere natuur, zodat dieren zich van de ene plek naar de andere kunnen verplaatsen om bijvoorbeeld nieuwe leefgebieden te zoeken. Dit is belangrijk bij voedselschaarste, maar ook nuttig voor het behoud van de diersoorten omdat voortplanting met soortgenoten in een ander gebied makkelijker wordt.

Waterlandtak

De Waterlandtak is een waterrijk, groen gebied dat is ontstaan na het verplaatsen van de A1 tussen Diemen en Muiderberg. Dwars door het gebied loopt de Vecht. Ten westen van de Vecht (Waterlandtak-West) is de natuur omgevormd naar een moerasgebied om daarmee de leefomgeving te verbeteren voor onder andere de otter, bever en ringslang. Verder is het gebied een belangrijk broed-, pleister- en voedselgebied voor water- en moerasvogels. Ten oosten van de Vecht isde Waterlandtak-Oost omgevormd naar faunarijk gras- en moeraslandschap met onder andere kruiden.

Diemerbos

Het deel van het Diemerbos dat hoort bij het project Diemerscheg ligt ten zuiden van de A9 (bij Driemond) en ten oosten van rivier de Gaasp. Verder liggen restgebieden in de oksel van de snelwegen A9 en A1. In dit gebied zijn onder andere sloten uitgegraven en natuurvriendelijke oevers aangebracht. Dit verbetert de waterkwaliteit en is aantrekkelijk voor bijvoorbeeld verschillende amfibieën- en libellensoorten. 

Het Diemerbos is ook een gebied dat geschikt is voor recreatieve doeleinden. Ook deze zijn meegenomen in het project. In het gebied is een fietspad opgeknapt, een ruiterpad aangelegd en de vogeluitkijkhut verplaatst. Ook is rekening gehouden met het uitlaten van honden. Deze reactieve functies zijn alleen aan de rand van de gebieden mogelijk gemaakt om de natuur zo min mogelijk te verstoren.

Waterlandtak West

Gemeenteplannen Diemerscheg

Naast dit project van de provincie, dat zich heeft gericht op natuurontwikkeling, werken de gemeenten Diemen, Weesp, Gooise Meren en Amsterdam aan een toekomstvisie voor de Diemerscheg. Dat doen ze samen met Staatsbosbeheer en Groengebied Amstelland.
Meer informatie over deze visie is te vinden op: www.amsterdam.nl/projecten/diemerscheg.