Monitoring natuurverbindingen

De provincie Noord-Holland werkt, samen met verschillende partners, aan het verbinden van natuurgebieden. Hierdoor krijgen dieren een groter aaneengesloten leefgebied, kunnen ze beter voedsel en soortgenoten vinden en worden hun overlevingskansen groter. De natuurverbindingen worden gemonitord om te kijken welke resultaten ze opleveren.

Video Naardermeer Ankeveen
Video over de Natuurverbinding Naardermeer-Ankeveen (klik op de afbeelding)

Natuurbruggen Zuid-Kennemerland

In de duinen van Zuid-Kennemerland zijn kort na elkaar 3 natuurbruggen gebouwd: Zandpoort (2013), Zeepoort (2017) en Duinpoort (2018). Met deze bruggen is de natuur van de Amsterdamse Waterleidingduinen weer verbonden met het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Deze natuurbruggen zijn bedoeld voor alle diersoorten die thuishoren in bloemrijke duingraslanden. Het gaat in totaal misschien wel om duizenden soorten. Om te weten te komen of de bruggen gebruikt worden is een monitoringsprogramma opgesteld. De natuur op deze bruggen wordt vanaf 2020 5 jaar lang door boswachters, ecologen en vrijwilligers gevolgd. 

Video Natuurbrug Zeepoort
Video over het tot stand komen van de natuurbruggen (klik op de afbeelding)

Het aantal damherten was een aantal jaren enorm toegenomen, met name in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dat zorgt voor schade aan de natuur in dit gebied. Om dit in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland te voorkomen, is er op Natuurbrug Zandpoort tijdelijk een hek geplaatst dat alleen damherten tegenhoudt. Alle andere dieren kunnen gewoon gebruikmaken van de natuurbrug. Als over een paar jaar de populatie damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen is teruggebracht tot een aantal dat beter in balans is met het gebied, wordt het hek verwijderd. Op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen staat actuele informatie over het damhertenbeheer.

Natuurverbinding Zwaluwenberg

In het Gooi, bij de natuurverbinding Zwaluwenberg, is het voor het eerst gelukt om langlopend en diepgravend onderzoek te doen naar de effectiviteit van natuurbruggen. Over een periode van 7 jaar hebben onderzoekers van de Wageningen University en Research (WUR), samen met studenten en ecologen van RPS en Movares, onderzoek gedaan. Conclusies zijn onder andere dat reeën en dassen goed gebruik weten te maken van de natuurverbinding, maar de boommarter nog niet. Dit lijkt voor een deel te liggen aan het ontbreken van voldoende opgaande begroeiing op de natuurbruggen. De bruggen worden ook gebruikt door de hazelworm en levendbarende hagedis. En van de kale rode bosmier is het aantal nesten gedurende de onderzoeksperiode toegenomen. Een uitgebreidere samenvatting van de resultaten is te vinden in het rapport Natuurverbinding Zwaluwenberg – gebruik door mens en dier

Natuurverbinding Zwaluwenberg
Foto van plattegrond met daarop de ligging van Natuurbrug Hoorneboeg en Natuurbrug Zwaluwenberg 

Waterbuffels

Rond Muiden, op het oude tracé van de A1, ligt een stuk nieuwe natuur met veel waterpartijen. Hierdoor is het gebied lastig bereikbaar en daarmee moeilijk te beheren. In de discussie over hoe het gebied dan wel beheerd kon worden, kwam het antwoord: waterbuffels. Dit is de eerste keer in de provincie Noord-Holland dat deze dieren als natuurbeheerder worden ingezet. Om te zien of de dieren de verwachtingen waarmaken, wordt in een pilot van 5 jaar onderzocht of begrazing door waterbuffels een (financieel haalbaar) middel kan zijn om natuur te ontwikkelen en te beheren. Het eindrapport wordt in de loop van 2025 verwacht.

Waterbuffels

Onderzoek boommarterrasters

In 2020 is Wageningen Environmental Research (WENR) gestart met het project Zoology Zoogether. Het doel van dit onderzoeksproject is het opzetten van een samenwerkingsverband met enkele dierentuinen/wildparken om het functioneren van (innovatieve) faunamaatregelen onder gecontroleerde omstandigheden uit te testen met behulp van dieren in gevangenschap. Een eerste casus in dit project was het testen van een ‘marterraster’. Dit is een raster dat bedoeld is om boommarters, steenmarters en andere klimmende diersoorten van verkeerswegen te weren om aanrijdingen te voorkomen en de dieren te leiden naar faunapassages. Een effectief marterraster kan het aantal aanrijdingen met klimmende diersoorten op verkeerswegen verminderen, waardoor de vitaliteit van dierpopulaties wordt versterkt. Uit het onderzoek blijkt dat het standaardontwerp voor boommarterrasters dat nu veelal wordt gebruikt niet voldoet. Deze conclusie geeft aanleiding om dit ontwerp in de Leidraad Faunavoorzieningen aan te passen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Gerlies Nap.