Video's
De natuur is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. De provincie voert samen met partners extra maatregelen uit om schade aan de natuur te herstellen. Deze maatregelen zijn noodzakelijk voor de bescherming van verschillende plant- en diersoorten en hun leefgebieden.
-
Natuurherstel aflevering 7: aanpak overwoekering door Japanse duizendknoop
De natuur is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. De provincie voert samen met partners maatregelen uit om de natuur te beschermen en versterken. Deze maatregelen zijn noodzakelijk om verschillende planten en dieren te behouden.
-
Natuurherstel aflevering 6: bosbeheer voor meer biodiversiteit
In Spaarnwoude Park worden bomen verwijderd om te zorgen voor meer biodiversiteit. De maatregelen zorgen voor meer licht en ruimte, waardoor andere boomsoorten en planten meer de kans krijgen om te groeien. Dit is bovendien goed voor het leefgebied van verschillende dieren, zoals insecten, muizen, egels, vogels, vleermuizen, amfibieën en marterachtigen.
-
Natuurherstel aflevering 5: grote kerven in de duinen
Met subsidie van de provincie Noord-Holland onderhoudt PWN in de duinen ter hoogte van Egmond-Binnen 7 grote kerven, die ‘de zeven zusters’ worden genoemd. Deze grote doorgangen in de duinen zorgen dat strandzand het duingebied in kan waaien. Door de neerslag van stikstof zijn veel duingronden verzuurd, wat niet goed is voor de biodiversiteit.
-
Natuurherstel aflevering 4: inzet van schapen succesvol voor beheer van natuurgebieden
Door de neerslag van stikstof vermindert de variatie aan planten en dieren. In de duinvalleien van Noord-Holland groeien bepaalde grassen, zoals zegges, te hard en verdringen bijzondere duinplanten. Om de diversiteit in de duinen te beschermen zijn maatregelen nodig. De provincie subsidieert de inzet van schaapskuddes die voorkomen dat het open duin volgroeit met grassen.
-
Natuurherstel aflevering 3: bodemverbetering voor weidevogels
Weidevogels leven het liefst op bodems die vol met bodemleven zitten, zoals wormen. De provincie draagt bij aan onderzoek door de organisatie Water Land en Dijken naar verbetering van de bodem. Met behulp van zeeschelpengruis wordt het land verrijkt met belangrijke mineralen, zoals kalk.
-
Natuurherstel aflevering 2: verbetering waterkwaliteit Ankeveense plassen
Te veel fosfaat in het water is niet goed voor planten en dieren. Een nieuw gemaal gaat ervoor zorgen dat fosfaatrijk water niet meer in de Ankeveense Plassen (Natura 2000 gebied) terecht komt. Zo verbetert daar de waterkwaliteit.
-
Natuurherstel aflevering 1: rietveld voor moerasvogels in Het Twiske
In recreatie- en natuurgebied Het Twiske komen enkele bijzondere vogels voor (bijvoorbeeld de roerdomp) die afhankelijk zijn van moeras en riet. Door de neerslag van stikstof groeit het moeras snel dicht. Met maatregelen wordt het rietveld voor deze vogels hersteld.
-
30 jaar Natuurnetwerk Nederland (video's)
-
Video's over stikstof