Noord-Kennemerland

De provincie zet zich in voor het versterken en behouden van het unieke landschap van Noord-Kennemerland. Een divers landschap met zee, strand, duinen, polders en historische agrarische gebieden. De duinen zijn van bijzondere betekenis en behoren tot de beschermde Natura 2000-gebieden.

Natuur en landbouw in balans

In Noord-Kennemerland is het doel  de unieke natuur te behouden en te versterken en tegelijkertijd te werken aan duurzame landbouw die past bij dit landschap. Dit doet de provincie samen met diverse belanghebbenden. Zo werken we samen aan een gebied waar het goed wonen, werken en recreëren is.

De provincie wil dat de hoge duinen en historische landschappen behouden blijven, dat de natuur veerkrachtig is en dat het watersysteem klimaatbestendig wordt. Daarnaast streven we naar een landbouw die in balans is met de natuur en bijdraagt aan een prettige leefomgeving. Deze doelen zijn opgenomen in het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). 

In Noord-Kennemerland zijn de volgende gebiedsprocessen in uitvoering:

  • In de Weidse Polders wordt gewerkt aan natuurontwikkeling, landbouw, waterbeheer en recreatie, met een focus op natuurherstel.
  • Initiatieven zoals natuurontwikkeling in ’t Zanderij (Castricum) en de Zuurvenspolder (Bergen NH) dragen bij aan het verbeteren van de natuur  in het gebied. Hier wordt het gebied omgevormd tot rijke natuur en wordt de biodiversiteit verhoogd.
  • Ook in andere delen van Noord-Kennemerland zijn projecten in uitvoering die bijdragen aan duurzame ontwikkeling van het gebied, zoals de realisatie van een waterberging (Heemskerk).

Focus gebiedsprocessen

Belangrijke thema's die centraal staan in de gebiedsprocessen van Noord-Kennemerland zijn:

  • De aanleg van het Natuurnetwerk Nederland (NNN)
  • Het uitwerken van de opgaven uit Kaderrichtlijn Water KRW (stelt eisen aan de kwaliteit van het oppervlakte water en grondwater)
  • de verduurzaming van de landbouw en de bloembollenteelt en 
  • Het beschikbaar houden van voldoende drinkwater.
  • De strook naast de Natura 2000 duingebieden wordt gezien als een overgangsgebied. Hier concentreert de provincie zich op opgaven voor natuur en water, bijvoorbeeld het herstellen van duinrellen.

Samenwerking gericht op de toekomst

Er is nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen, zoals grondeigenaren, inwoners, waterschappen, gemeenten en andere belanghebbenden, nodig om de PPLG-doelstellingen mogelijk te maken. Iedereen krijgt een passende rol in het proces, zodat iedereen kan meedoen. Met gebiedsgericht werken zorgt de provincie voor een sterke samenleving die klaar is voor toekomstige uitdagingen. De aanpak bestaat uit 3 stappen: de verkenningsfase, de planfase en de uitvoeringsfase.