Gooi
In het zuidoosten van Noord-Holland ligt het Gooi, één van de meest reliëfrijke delen van de provincie. Wandelaars en fietsers genieten in dit stuwwallengebied van de vele bossen, heidevelden, zandverstuivingen en polders waar je ver kunt kijken.
Langs het Gooimeer en Eemmeer is een drie meter hoge klifkust te bewonderen, uit de tijd dat de Zuiderzee hier nog land afkalfde. In beide randmeren liggen twee eilanden, Huizerhoef en De Dode Hond, waar vogels en andere dieren ongestoord kunnen leven.
In het Gooi zijn ook veel buitenplaatsen. Welvarende kooplieden brachten er in de Gouden Eeuw hun zomers door. Vooral de statige ’s Gravelandse landgoederen zijn prachtige parklandschappen met waterpartijen en mooie stinzenplanten: verwilderde bol-, knol- en wortelgewassen die toendertijd zijn aangeplant. Opvallend in het gebied zijn ook de engen, oude akkerbodems met een dikke bovenlaag van volledig ontbonden compost. Dit humus houdt goed water en voedingsstoffen vast, waar bijzondere planten als bolderik en bleekgele hennepnetel graag op groeien.
Kijk op de kaart wat er gebeurt in het Gooi (pdf, 3 MB)
Wat er gebeurt
De bossen winnen aan natuurkwaliteit door ze te laten verouderen. Ook de omringende gronden worden daarop ingericht. De bossen en landgoederen hebben daarnaast ook een belangrijke recreatieve functie. Dat vraagt een evenwichtige benadering.
Het leefgebied van de weidevogels wordt uitgebreid en verbeterd. Bijvoorbeeld door het waterpeil op hen af te stemmen. Voor broedvogels wordt gelet op het gefaseerd maaien van rietlanden.
Het Gooi kent een aantal grote natuurbruggen. Door dit soort verbindingen zijn er meer (overlevings)kansen voor soorten als de heikikker, zandhagedis en het edelhert. Het Natuurnetwerk Nederland is hier ruim 4200 hectare groot. Er staat nog 100 hectare om te realiseren en 200 hectare gronden om nog in te richten.
Meer informatie
Voor meer informatie kan contact worden opgenomen via Natuurnetwerk.zuid@noord-holland.nl.