Alkmaardermeer en Waterlinie

Het Alkmaardermeer, Uitgeestermeer en de omliggende polders ontstonden in de Middeleeuwen. Landwinning was het doel, en dat gebeurde op de plek waar vroeger de rivier Oer-IJ stroomde. De met elkaar verbonden meren, polders, rietranden en moerassen zijn waardevol voor veel dieren en planten.

Bijvoorbeeld als rust-, voedsel- en broedplek voor mooie vogels als de grutto, kievit, watersnip en kemphaan. In en om het visrijke Alkmaardermeer overwinteren ieder jaar grote groepen ganzen, smienten en goudplevieren. De Noordse woelmuis, een goede zwemmer en duiker, leeft hier het hele jaar door. In het rietland is zilt torkruid en heemst te vinden, wat wijst op de aanwezigheid van zout in het zoete water.

Schermafbeelding kaart deelgebied Alkmaardermeer en Waterlinie
Kijk op de kaart wat er gebeurt in het gebied Alkmaardermeer en Waterlinie
 (pdf, 5 MB)

Wat er gebeurt

De polders geschikt houden voor weidevogels is hier een belangrijk natuurdoel. Maar de meren zijn ook belangrijk voor ontspanning en recreatie. Recreatieschap en provincie werken daarom aan een visie op het Alkmaardermeer. Het recreatieschap met het project Vitaal Platteland naar het maaien van waterplanten. En met meerdere partijen wordt gewerkt aan het spreiden van recreatiedrukte om overlast te voorkomen.

Het idee is om het Natuurnetwerk af te maken door nog zo’n 178 hectare natuur in te richten en te beheren. Dat is niet speciaal een taak van de gemeenten, maar ook van natuurorganisaties en particulieren.    

Meer informatie

Robbin Jan Elbers is de gebiedsregisseur voor de provincie.  Hij is bereikbaar voor vragen, suggesties en initiatieven via robbin.jan.elbers@noord-holland.nl.