Relevante documenten

De provincie Noord-Holland voert – vaak samen met haar partners –onderzoeken uit naar aspecten van de circulaire economie. Deze onderzoeken zijn hier in te zien en te downloaden.

  • Ruimtelijke Verkenning Circulaire Werklocaties Noord-Holland

    pdf, 25MB

    Circulaire economie heeft ruimte nodig. De benodigde ruimte voor circulaire economie kan concurreren met andere ruimteclaims, zoals voor energietransitie, wonen, infrastructuur en natuur & recreatie. Daarom heeft de provincie Noord-Holland een ruimtelijke verkenning uit laten voeren naar circulaire werklocaties. In de verkenning wordt ingegaan op de verschillende soorten circulaire locaties die er zijn, wat bedrijven nodig hebben om zich ergens te kunnen vestigen en hoe de provincie en gemeenten deze werklocaties kunnen realiseren. De ruimtelijke verkenning is een bouwsteen voor de Omgevingsvisie en de ruimtelijke strategie circulaire economie Noord-Holland.

  • Tussenevaluatie Actieagenda Circulaire Economie 2021-2025

    pdf, 692kB

    In de Actieagenda Circulaire Economie 2021-2025 staat vastgesteld wat provincie Noord-Holland concreet doet en gaat doen om de omslag naar een circulaire economie te versnellen. Er heeft een tussenevaluatie van de actieagenda plaatsgevonden. De evaluatie laat zien dat de uitvoering van de Actieagenda voorspoedig gaat, en dat de acties uit de agenda bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie in Noord-Holland. De provincie zet in op leren door te doen. De lessen getrokken uit de evaluatie worden dan ook gebruikt om de acties uit de Actieagenda aan te scherpen voor een nog beter resultaat.

  • CPMR NSC Resolution “Towards a Circular Economy”

    1 van de provinciale kerntaken is het stimuleren van de regionale economie, met name ook de circulaire transitie. Dat is waarom we als provincie (samen met het IPO/HNP, de MRA en de CPMR NSC) de innovatie op het gebied van circulaire economie willen versnellen. Het huidige beleid is echter nog te veel gericht op de lineaire economie: grondstoffen zijn goedkoop en hergebruik is kostbaar. Het Rijk kan zorgen dat circulair ondernemen fiscaal aantrekkelijk wordt. Het is daarom voor provincies een belangrijk lobbydoel om een belastingverschuiving van arbeid naar grondstoffen en vervuiling aan te kaarten bij zowel de EU als het Rijk. Provincies gaan niet over belastingen maar hebben wel direct te maken met deze “systeem belemmeringen” voor het versnellen van de circulaire economie. In bijgevoegde NSC Resolution en brief aan de staatssecretaris wordt dit nader toegelicht.

  • Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord

    37 partijen in Noord-Holland gaan de circulariteit in de bouwsector verbeteren. Zij hebben de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord ondertekend, een initiatief van de provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland. Samen met de deelnemende partijen zijn in de deal afspraken gemaakt over het circulair slopen van gebouwen. Circulair slopen is het zodanig slopen, ontmantelen, demonteren en remonteren, dat de vrijkomende grondstoffen weer in andere bouwprojecten worden gebruikt.

  • Rapport Kansen voor productie, verwerking en toepassing bio-grondstoffen

    19 april 2024, pdf, 5MB

    Om meer kennis over biogrondstoffen te krijgen is een onderzoek uitgevoerd naar de (ruimtelijke) mogelijkheden hiervoor in Noord-Holland. De kansen, knelpunten en randvoorwaarden voor de productie, verwerking en toepassing van biogrondstoffen zijn in een rapportage op een rij gezet. Het rapport toont het beeld van een grote potentiële markt is voor toepassing van biogrondstoffen in Noord-Holland, met name in de bouwsector. De kansen voor regionale productie en verwerking lijken beperkter en vragen een gerichte regionale verkenning. Voor die gerichte verkenning wordt een plan van aanpak opgesteld.

  • Gezamenlijke position paper Bioeconomy & brochure Huis van de Nederlandse Provincies

    De Nederlandse provincies en de Duitse deelstaat Baden-Württemberg presenteerden op 11 maart 2024 een position paper in aanloop naar de mededeling van de Commissie inzake biotechnologie en biomanufacturing. Na publicatie van de mededeling door de Commissie, blijkt dat de gezamenlijk oproep succesvol is geweest. Vooral vanwege het voorstel om de EU-strategie voor de bio-economie te herzien en daarmee het belang van biotechnologie voor de bio-economie en in de bredere groene transitie te benadrukken. De Noord-Hollandse gedeputeerde Esther Rommel, bestuurder van het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) en bestuurlijk HNP-dossierhouder Circulaire Economie, ondertekende namens de gezamenlijke Nederlandse provincies en gezamenlijk met staatssecretaris Andre Baumann van Baden-Württemberg, het position paper.

  • Rapport ruimtelijke impact circulaire economie in het Noordzeekanaalgebied

    12 mei 2023, pdf, 5MB

    In opdracht van de provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Haven Amsterdam en Programmabureau Noordzeekanaalgebied hebben onderzoeksbureaus Ecorys en Metabolic toekomstscenario’s voor de transitie naar een circulaire economie in het Noordzeekanaalgebied opgesteld. Dit onderzoek is bedoeld om ons meer inzicht te geven in de vraag wat de transitie naar een circulaire economie betekent voor het ruimtegebruik. Het onderzoek vloeit voort uit de Actieagenda Circulaire Economie en is een bouwsteen voor het Ontwikkelperspectief NOVEX Noordzeekanaalgebied.

  • Provinciale Circulaire Economie Rapportage (PCER-HN)

    pdf, 2MB

    De provincie werkt sinds 2016 actief aan deze economie waarin producten steeds langer en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. De bevindingen en conclusies van de onderzoeken zijn gebundeld in de eerste versie van de Provinciale Circulaire Economie Rapportage Noord-Holland (PCER NH). Dit rapport geeft handvatten om het provinciale beleid gericht op het realiseren van de circulaire economie, aan te scherpen en gerichtere acties te formuleren.

  • Handboek Circulair Renoveren voor Woningcorporaties

    pdf, 3MB

    Het handboek maakt de complexiteit van het onderwerp circulair renoveren behapbaar voor woningbouwcorporaties die hier mee aan de slag willen en moeten. Voor iedere fase van het renovatieproces zijn kennis, handvatten en voorbeelden gebundeld om de corporaties te helpen hun verbouwingen en renovaties op een circulaire manier uit te voeren.

  • Eindrapport Platform Grondstoffenrotonde Noord-Holland (TU Delft)

    pdf, 1MB

    Dit rapport gaat over de eindevaluatie van het project Platform Grondstoffenrotonde Noord-Holland, uitgevoerd tussen 2013 en 2017.

  • Impact Assessment (circulaire) bouwopgave MRA (EIB, TNO)

    pdf, 1MB

    In het kader van het circulaire ‘Westas’ project is onderzocht wat de effecten op bouwmaterialen en bouwstromen zijn als de bouwopgave in de MRA circulair zou plaatsvinden.

  • De Westas als circulaire werkplaats; ruimtelijke randvoorwaarden voor een circulaire economie (Metabolic)

    pdf, 22MB

    Dit rapport onderzoekt de ruimtelijke randvoorwaarden in het Westas gebied in relatie tot vier stromen: bouw- en sloopmaterialen, biomassa, warmte en CO2.

  • Ruimtelijk economische eindrapportage Westas (provincie Noord-Holland)

    pdf, 26MB

    In de ruimtelijk economische eindrapportage Westas worden de bevindingen van het Westas project gebundeld. In het project Westas heeft de provincie Noord-Holland met haar regionale partners onderzocht wat er mogelijk en nodig is om het gebied ten westen van Amsterdam te transformeren naar een circulaire werkplaats van internationale allure.

  • De ruimtebehoefte van een meer circulaire Metropoolregio Amsterdam (Ecorys)

    pdf, 2MB

    In dit rapport is onderzocht welke extra ruimtebehoefte er voor werklocaties nodig is bij een transformatie naar een circulaire economie.

  • Marktverkenning duurzame warmte Westas (Bloc)

    pdf, 3MB

    In het kader van het Westas project is hier onderzocht welke mogelijkheden en uitdaging er zijn voor het implementeren van duurzame en circulaire warmte in het gebied.

  • Circulaire werklocaties: een afwegingskader voor gronduitgifte (APTO, Metabolic, Ecorys, Horyzon, Akro Consult)

    pdf, 36MB

    In opdracht van o.a. SADC en gemeente Haarlemmermeer is een afwegingskader gemaakt voor circulaire gronduitgifte. Het afwegingskader laat zien welke instrumenten een gebiedsontwikkelaar of grondeigenaren hebben en kunnen inzetten om circulaire gebiedsontwikkeling te realiseren.

  • Hoogwaardige inzet biomassa MRA (Partners for Innovation)

    pdf, 2MB

    In opdracht van de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zijn de biomassastromen, technologieën, en kansrijke initiatieven in de MRA geïnventariseerd in relatie tot de circulaire economie.

  • Noord-Holland Noord: Biomassa Circulair (Circle Economy)

    pdf, 16MB

    In het kader van het Actieplan Duurzaamheid Noord-Holland Noord heeft Circle Economy de biomassastromen in dit deel van Noord-Holland geïnventariseerd en onderzocht wat de kansen zijn op het inzetten van deze stromen voor de circulaire economie.