Statenlid in Beeld: Dennis Heijnen (CDA)
Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Dennis Heijnen van de CDA.
Wat vond je het mooiste debat in deze periode?
Als fractievoorzitter zijn de Algemene Beschouwingen altijd mooi om te doen, omdat het over alle thema's gaat. Maar vooral omdat het dan draait om de vraag waar politiek het meest over zou moeten gaan, namelijk: wat voor maatschappij zie je voor je?
Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots?
Rondom het debat over de Omgevingsverordening hadden we veel moties en amendementen die vanuit gemeenten en inwoners kwamen. We kregen van hen telkens te horen dat regels in de weg stonden. Weliswaar haalde bijna geen van die moties het, maar ik was er trots op dat wij naar gemeentes en inwoners zijn toe gegaan om te horen wat ze nu nodig hebben. Daarvoor zitten we tenslotte in de Statenzaal; we zijn er voor de inwoners, daar ben je volksvertegenwoordiger voor.
Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd?
Hij zit inmiddels niet meer in de Staten, maar Eric Smaling van de SP. Hij was letterlijk een volksvertegenwoordiger. Ook al is de SP-stijl een andere dan die van de CDA, vond ik hem heel aansprekend. Hij kon scherp uit de hoek komen, maar deed dat altijd op inhoud, nooit op de mens. Zo probeer ik zelf ook altijd in debatten te zitten.
Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn?
Als middenbestuur moet de provincie dienstbaar zijn. Noord-Holland is zo mooi, en ook heel divers. Dan is het logisch dat je maatwerk levert en niet stug vasthoudt aan regeltjes. Kijk bijvoorbeeld naar Aalsmeer, waar heel veel lintbebouwing is. Volgens de regels mogen daar bijna geen nieuwe woningen komen. Het wordt namelijk door de provincie gerekend tot het landelijk gebied, terwijl er juist veel bedrijvigheid zit. Door die bedrijven rijden er een hoop vrachtwagens over kleine weggetjes. Eigenlijk zou ik die bedrijven willen verplaatsen en dat willen ze zelf vaak ook, maar daar mogen geen, of maximaal 3 woningen voor terug komen. Dat zorgt ervoor dat het financieringstechnisch niet meer interessant is om de bedrijven te verplaatsen. Op die manier blijft een onwenselijke situatie voortbestaan, met ook verpaupering van bedrijven die niet meer actief zijn, doordat het niet in het regeltje past. Een tussenweg tussen stedelijk gebied en landelijk gebied kent de provincie niet.
Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?
Ik ben met die Johan de Witt trilogie begonnen, door Jean-Marc van Tol, een van de makers van Fokke en Sukke. Het is een historische roman, het laatste deel moet nog verschijnen. Het gaat dus over Johan de Witt en hoe de Staten in die tijd werkten en de rol van de prins van Oranje daarbij. Het is niet alleen een leuk boek om te lezen, maar het leert je ook hoe de politiek en het staatsbestel in die tijd werkte. Als je dat zo leest, dan ben ik blij dat we nu een democratie hebben die openbaar en te controleren is en dat iedereen mag stemmen.