Eerste reactie op ingediende ideeën

Tussen 18 maart en 15 april 2024 hebben bewoners, ondernemers en bezoekers hun ideeën ingediend voor een bereikbare Zandvoortse en Bloemendaalse kust. In de zoektocht naar concrete maatregelen is er veel opgehaald. De provincie heeft alle 204 reacties beantwoord en laten weten welke ideeën haalbaar zijn en welke niet.

Poster Samen slim naar zee in bushok.

Het doel van samen slim naar zee is de bereikbaarheid van de kust duurzaam te verbeteren en de overlast van verkeer te beperken. De provincie en gemeenten kijken daarbij naar maatregelen die gaan over het verbeteren van de fietsbereikbaarheid. Ook naar hoe minder files en drukte ervoor zorgen dat de bus beter doorrijdt. En hoe bezoekers in de toekomst zoveel mogelijk de fiets of het ov pakken. Ideeën die hiervoor een oplossing bieden, gaan door.

Maatregelenpakket in najaar

Het is nog te vroeg om te zeggen welke ideeën een plek krijgen in een maatregelenpakket. De 4 gemeenten in de regio moeten combinaties van maatregelen bespreken en het hierover eens worden. Verder is nu nog niet duidelijk wat het effect en de kosten van een idee zijn. In het najaar van 2024 verwachten de provincie en gemeenten een concreet maatregelenpakket te presenteren.

Van een aantal ideeën is nu al bekend dat deze niet als concrete maatregel mee kunnen in het pakket. Suggesties voor een veilige weg, groene uitstraling en de leefbaarheid komen pas aan de orde bij de inrichting en uitvoering. Ideeën die te duur zijn of niet passen in de omgeving vallen af.  

Bereikbare kust

De Zandvoortse en Bloemendaalse kust zijn populaire bestemmingen, vooral bij mooi weer en strandevenementen, wat leidt tot grote verkeersstromen en files. Dit belemmert de verkeersafwikkeling en veroorzaakt overlast voor bewoners. In Zuid-Kennemerland is het belangrijk om een balans te vinden tussen bereikbaarheid, leefbaarheid, natuurbehoud en een goed functionerende kusteconomie. Meer weten? Kijk op de projectpagina Bereikbaarheid Kust Zuid-Kennemerland