Zeeweg N200
Samen met inwoners, ondernemers, weggebruikers en andere belanghebbenden wil de provincie de veiligheid op de Zeeweg N200 verbeteren. De provincie onderzoekt welke aanpassingen aan de Zeeweg daaraan kunnen bijdragen.

Tegelijkertijd kijkt de provincie naar kansen voor verbetering van de natuur en wordt er rekening gehouden met de bereikbaarheid van de kust. De provincie voert na 2028 groot onderhoud uit aan deze weg. De maatregelen uit de studie worden hierin meegenomen. Ook kijkt de provincie welke maatregelen al eerder kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid van de weg.
De Zeeweg (N200) bestaat al 100 jaar en is een bijzondere provinciale weg, slingerend door een prachtig natuurlandschap. De weg is een van de 2 toegangswegen naar de kust van Zandvoort en Bloemendaal aan Zee.
Auto, bus, fiets en voetganger maken gebruik van de weg. Op de Zeeweg vinden helaas relatief veel ongelukken plaats, zie de analyse (pdf). De provincie werkt daarom aan een studie om de verkeersveiligheid op de Zeeweg N200 tussen Overveen en Bloemendaal aan Zee te verbeteren.

Uit de studie zijn 6 varianten voor de Zeeweg en 4 varianten voor het fietspad aan weerszijden van de Zeeweg gekomen. Er wordt nu gekeken welke variant het beste past en samengaat met de uitkomsten van Bereikbaarheid Kust.
In de studie Bereikbaarheid kust werken 4 gemeenten in Zuid-Kennemerland en de provincie samen om de gehele kust goed bereikbaar te houden. Zo kunnen zij zich aan de ene kant richten op het beperken van overlast en files en aan de andere kant aan het bevorderen van openbaar vervoer en fietsen. In het najaar van 2024 wordt een pakket aan maatregelen verwacht.
Na de uitwerking van een variant kunnen er in 2025 maatregelen worden genomen op de Zeeweg, vooruitlopend op het groot onderhoud (na 2028). Eerder zijn er afspraken gemaakt over kleine aanpassingen onder andere aan de Kop van de Zeeweg; deze starten wel in 2024. Bekijk de planning.
Op de Zeeweg is niet 1 duidelijk knelpunt aan te wijzen, zie Zeeweg N200 in kaart (pdf). Gedrag van de verkeersdeelnemers is bijvoorbeeld veel genoemd. Vanuit alle mogelijke oplossingen om de algehele veiligheid te verbeteren heeft ingenieursbureau RHDHV meerdere varianten uitgewerkt.
Om de veiligheid op de rijbanen te verbeteren zijn de volgende varianten onderzocht:
- 80 km per uur en dubbele rijstroken met verkeerslichten op de kruisingen (de kruisingen zijn de aansluitingen op de beide campings, restaurant De Bokkedoorns, de Eerebegraafplaats en het bezoekerscentrum De Kennemerduinen)
- 80 km per uur en dubbele rijstroken met op kruisingen terug naar 1 rijstrook
- 80 km per uur met 1 rijstrook per rijbaan
- 80 km per uur met 1 rijstrook per rijbaan en 50 km per uur op de kruisingen
- 60 km per uur met 1 rijstrook per rijbaan
- 60 km per uur en beide rijstroken op de noordelijke rijbaan (dus tegemoetkomend verkeer)
Om de veiligheid op de fietspaden te verbeteren zijn de volgende varianten onderzocht:
- fietspaden verbreden van 3,5 naar 4 meter en aanleg van een halfverharde berm van 50 cm
- fietspaden verbreden van 3,5 naar 4 meter
- fietspaden (3,5 meter breed) en aanleg van een halfverharde berm van 50 cm
- fietspaden (3,5 meter breed) in 1 richting maken
Een toelichting op de varianten staat in de presentatie (pdf) die vrijdag 6 oktober 2023 is gegeven aan de groep betrokkenen.

Effect op natuur en doorstroming ook van belang
In deze varianten ligt de nadruk op het verbeteren van de verkeersveiligheid voor zowel automobilisten als fietsers. In de studie zijn ook de uitstraling van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, het natuurbehoud en de doorstroming belangrijke aandachtspunten.
In de studie wordt ook gekeken naar hoe maatregelen kunnen bijdragen aan een positief effect op de natuur van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar de weg dwars doorheen loopt. Niet alleen gaat de Zeeweg door het Natura2000-gebied, ook de middenbermen zijn beschermd. Aanpassingen kunnen kansen bieden om de natuurverbinding te verbeteren (denk aan faunapassages) en de neerslag van de hoeveelheid stikstof in de natuur omlaag te brengen.
Zoals bij alle projecten inventariseert de provincie welke welke duurzame maatregelen haalbaar zijn. Maatregelen hiervoor komen aan bod bij de uitwerking van het plan voor de herinrichting.
Daarnaast is de impact op de doorstroming bepalend in de afweging van oplossingen. Tegelijk met dit onderzoek loopt Bereikbaarheid Kust, waarin de provincie samenwerkt met de 4 gemeenten in Zuid-Kennemerland aan het verbeteren van de bereikbaarheid van de kust van Zuid-Kennemerland op drukke dagen. Inwoners, ondernemers en bezoekers hebben oplossingen hiervoor gedeeld op Samen slim naar zee.
Op de website staan ook de ideeën die gaan over het verbeteren van de doorstroming op de Zeeweg. Voor de keuze van een van de Zeewegvarianten en de uitwerking daarvan is het nodig om te weten welk maatregelenpakket er wordt uitgewerkt. In oktober/november 2024 ligt er een voorstel voor maatregelen en worden de ideeën beantwoord.
Vervolg
Nu de resultaten van Bereikbaarheid Kust bekend zijn, gaat de provincie samen met ingenieursbureau RHDHV de varianten toetsen. Welke variant levert een positieve bijdrage aan verkeersveiligheid, maar ook aan het versterken van de natuur(verbindingen), en houdt rekening met de bereikbaarheid van de kust? Daaruit volgt een voorkeursvariant voor de Zeeweg. Het is aan de provincie om uiteindelijk de keuze te maken.
Hoe is de omgeving betrokken geweest bij de varianten?
- Er is gebruik gemaakt van de ideeën die zijn aangedragen voor de prijsvraag van het ABC Architectuurcentrum Haarlem in 2021.
- Van april tot en met 11 juni 2023 zijn er nog zo'n 75 suggesties binnengekomen.
- Van mei tot en met oktober 2023 zijn er diverse sessies gehouden voor betrokken inwoners, weggebruikers, ondernemers en natuurorganisaties.
Uit de reacties en de sessies valt op te maken dat de omgeving de landschappelijke uitstraling van de Zeeweg waardeert, maar dat er ook zorgen zijn. Dat er veel ongelukken gebeuren, daar is iedereen het over eens. Waarom die ongelukken gebeuren, daarover zijn de meningen verdeeld. Oorzaken die vaak genoemd zijn: de te hoge snelheid, het alcohol- en drugsgebruik, de snelheidsverschillen op de fietspaden en overstekende damherten.
Ook de vraag om vaker te controleren op de snelheid is vaak gehoord. Omwonenden willen graag de verkeersveiligheid vergroten voor alle vervoersmiddelen waarbij de doorstroming wordt behouden. In Overveen spelen ook zorgen over de drukte op de lokale wegen en geluidsoverlast. Veel inwoners vinden de ligging van de Zeeweg in Nationaal Park Zuid–Kennemerland bijzonder en vragen daar aandacht voor.
Uw inbreng verwerkt
Ingenieursbureau RHDHV en VINU voerden het onderzoek voor de provincie uit en hebben alle inbreng verwerkt. Alle wensen en behoeften zijn afgewogen en vertaald naar de varianten die nu voorliggen. Deels zijn de ideeën opgenomen als een maatregel in een of meerdere varianten. Sommige maatregelen zijn nog niet verwerkt in een variant. Natuur en ecologie volgen bijvoorbeeld in uitwerking van voorkeursvariant.
De ingediende ideeën zijn getoetst aan een aantal criteria, zoals verkeersveiligheid, doorstroming, draagvlak, stikstof, klimaatadaptatie, natuur en duurzaamheid. Als ze een positieve bijdrage hebben, zitten ze in een variant. Als er op veel criteria weinig of geen bijdrage is, zijn ze afgevallen. Het kan zijn dat er uiteindelijk een variant gekozen wordt en een maatregel alsnog afvalt omdat deze daar niet in past.
Vervolg
Naast dit onderzoek naar een veiligere Zeeweg is de provincie bezig met een onderzoek naar een bereikbare kust, waarin de provincie samenwerkt met de 4 gemeenten in Zuid-Kennemerland.
Er zijn ruim 200 ideeën verzameld, waarin ook ideeën die gaan over de bereikbaarheid van de kust via de Zeeweg Alle ideeën zijn beantwoord op www.samenslimnaarzee.nl en er is een maatregelenpakket samengesteld.
Er wordt nu gekeken welke variant voor de Zeeweg samengaat met dit maatregelenpakket.
Hier vindt u een overzicht van de actuele werkzaamheden aan de Zeeweg N200.
Kop van de Zeeweg
De provincie pakt de plekken aan waar auto’s en fietsers elkaar kruisen: bij de aansluiting met de Parnassiaweg en de uitrit van camping De Lakens. In 2023 zijn extra verkeersborden geplaatst en duidelijkere markeringen gemaakt bij meerdere fietsoversteken.
In 2024 plaatst de provincie verkeersdrempels en wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 50 kilometer per uur vanaf camping De Lakens tot aan de boulevard Barnaart. Daarmee verbetert de verkeersveiligheid voor met name fietsers en voetgangers.
De gemeente Bloemendaal is bezig met plannen voor de herinrichting van de Kop van de Zeeweg richting het strand. Zie hiervoor de projectpagina van Bloemendaal.
Het uiteindelijke gekozen plan wordt uitgevoerd bij het groot onderhoud na 2028. Vooruitlopend hierop worden eerder al maatregelen genomen die bijdragen aan het voorkomen van ongelukken en aanrijdingen.
Globaal zie de planning er als volgt uit:
Activiteit | Periode |
---|---|
Onderzoek en analyse naar knelpunten, opgaves en losse ideeën/maatregelen Zeeweg | januari - juli 2023 |
Studie en ontwerp: uitwerking van varianten Zeeweg | juli - december 2023 |
Verzamelen wensen, ideeën en suggesties voor de Bereikbaarheid Kust Zuid-Kennemerland | maart - april 2024 |
Verwerken tot maatregelen voor Bereikbaarheid Kust Zuid-Kennemerland | juni - september 2024 |
Reageren op maatregelen Bereikbaarheid Kust Zuid-Kennemerland | oktober - november 2024 |
Presentatie plannen lange termijn en korte termijn Zeeweg | voorjaar 2025 |
Uitvoering kortetermijnmaatregelen Zeeweg | 2025/2026 |
Toetsen en actualiseren | 2025 - 2028 |
Aanpassingen tijdens groot onderhoud Zeeweg | na 2028 |
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van Zeeweg N200? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.
Bekijk eerdere nieuwsbrieven
Heeft u vragen over het project? U kunt de projectorganisatie bereiken door te mailen naar: ZeewegN200@noord-holland.nl.