Audiotour moet waterbewustzijn verhogen

Een audiotour langs de 33 km lange dijk tussen Amsterdam en Hoorn vertelt het verhaal over de belevenissen die de Markermeerdijk de afgelopen eeuwen heeft meegemaakt.

Vol enthousiasme spreekt de dijk over de zeeslagen die hij heeft gezien, de dieren waar hij dol op is, en de materialen waar hij van is gemaakt.. “De audiotour levert een mooie bijdrage aan het verhogen van het waterbewustzijn”, stelt Martijn Brabander, hoofd Communicatie bij Hoogheemraadschap Noorderkwartier.

De audiotour, die nu al online als podcast te beluisteren is (zie www.kijkluisterdijk.nl), is bedoeld voor iedereen die een band met de dijk heeft: zowel bewoners als passanten. Hoogheemraadschap Noorderkwartier heeft als doel om het waterbewustzijn te verhogen. Brabander: “We zijn soms vergeten dat we in een badkuip leven en daarom aan waterbeheer moeten doen om hier te kunnen wonen en werken. Mensen uit Bangladesh schrikken als ze hier zijn, want het water staat hoger aan de buiten- dan aan de binnenkant. Dat is bijzonder. Het is van belang dat het waterbewustzijn omhoog gaat. Dat je weet waar je woont en werkt. Namelijk in een delta waar we vanwege de klimaatverandering met steeds meer extremen rekening moeten gaan houden.”

Eigenzinnige dijk

De audiotour haakt aan op een bestaande routes, zoals ‘Holland boven Amsterdam’. Op 14 plaatsen langs de 33 km lange dijk komen palen. Op elke locatie is een ander kort verhaal te beluisteren over leven met het water.  Ramona Smak, teamleider Communicatie bij Alliantie Markermeerdijken: “De verhalen komen pas écht tot leven op de plek waar ze over gaan. Als je de wind door je haren voelt, het Markermeer voor je ziet glinsteren en precies ziet wat de dijk ziet. De audiotour is een mooi kijkje in het verleden. Persoonlijk vind ik het verhaal over de zeeslagen bij Hoorn en de scheepswrakken die daar nog liggen indrukwekkend.”

Audiotour

Gemaal C. Mantel

Brabander is vooral gecharmeerd van het verhaal over Schardam. “Dit is een plek met veel historie met inlaat- en spuisluizen. Die spuisluizen zijn nog steeds nodig. In Schardam komen historie en de moderne tijd mooi samen, van het verdronken dorp Etersheim tot aan het nieuwe visvriendelijke gemaal C. Mantel, vernoemd naar een voormalig waterschapsbestuurder. Dit is een plek die je zeker moet bekijken en beluisteren.”