Weblog: Inwoners verdienen een sterke gemeente

thijscobben zegt op 07 nov. 2017om 11:34:

Jammer dat deze opgelegde, nieuwe fusie vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen diezelfde Inwoner wordt opgedrongen waardoor deze Inwoner niks te kiezen heeft. Zeker niet alle partijen zijn namelijk aanhanger van de gedachte Big is Better. Sommige populaire lokale partijen breken al jaren een lans voor juist kleinschalig openbaar bestuur. Bovendien zijn sommige gemeentes zoals Gooise Meren nog herstellende van de gapende wond die de vorige herindeling in de lokale politiek en het lokaal bestuur heeft geslagen. Gooise Meren is nog lang niet klaar voor alweer een uitbreiding van electoraat, grondgebied, dossiers en de nieuwe ambtelijke reshuffle. Fusies kosten vooral geld en gedoe en dus bestuurskracht en leveren vooral afstand tot de burger en de kiezer op. Waarom u zich hier zo voor inzet is mij dan ook een raadsel. Wilt u zich svp met belangrijkere provinciale prioriteiten en daadwerkelijke ondersteuning in plaats van micromanagement van gemeentes in de Provincie Noord-Holland bezighouden?

Holshuijsen zegt op 07 nov. 2017om 15:12:

Het valt u op dat nog niet iedereen is doordrongen van de urgentie om de bestuurskracht van de regio en/of de eigen gemeente te versterken. Dat kan m.i. geen verbazing wekken voor de gemeente waarin ik woon - Laren - gegeven de conclusie van Deloitte dat "uit het omgevingsbeeld en het professioneel beeld blijkt dat de bestuurskracht van de gemeente Laren per saldo voldoende is". De constatering dat zaken beter kunnen levert geen urgentie op, toch?

Het is voor mij , kortom, een raadsel waaruit de urgentie om de bestuurskracht van de regio en/of de eigen gemeente te versterken bestaat. Dat verdeeldheid bestaat over de vraag hoe tot versterking te komen vind ik ook weinig verrassend - gegeven dat onduidelijk is waarom tot bedoelde versterking moet worden gekomen. Uw conclusie dat die verdeeldheid bevestigt dat de regio onvoldoende bestuurskrachtig is om tot een gezamenlijke visie voor de versterking van de regio te komen is om die reden niet sluitend.

U schrijft dat samenwerking van gemeenten mooi is, maar dat een keerzijde is dat hoe meer taken gemeenten gezamenlijk doen des te minder de afzonderlijke gemeenteraden er invloed op kunnen uitoefenen. U verbindt daaraan de conclusie dat het democratischer is als de gemeenten samengaan zodat de nieuwe raad de invloed heeft die het toekomt. Dit komt mij voor als een semantische discussie over de invulling van het begrip democratie. Daarbij gaat u eraan voorbij dat de gemeenschappelijke regelingen waarop u doelt beperkt zijn tot een onderwerp of thema. Bovendien staat een nieuwe raad van een fusiegemeente veel verder van de burgers. Zo worden er door de raad dan besluiten genomen over dorpse zaken, terwijl er raadsleden zijn die daar niets vanaf weten (omdat ze in een ander dorp wonen).

U schrijft dat gebleken is dat de nieuwe gemeente door de versterkte bestuurskracht de (nieuwe) maatschappelijke problemen vaak beter aan kan, maar noemt daarvan geen concrete, verifieerbare voorbeelden. M.i. een gemiste kans.

Dat ik (nog) niet overtuigd ben van de noodzaak van een fusie, moet u zich aanrekenen. Het ligt op de weg van de provincie om draagvlak te creëren voor een fusie door uitleg te geven. Waarom is de bestuurskracht volgens u onvoldoende, althans volgens u aanleiding voor een fusie? Waarom is er urgentie? Wat is de meerwaarde van een fusie? Wat zijn de baten en de lasten (en wie betaalt de rekening)? Hoe wordt een nieuwe gemeenteraad samengesteld, etc.? Want een besluit over een gemeentelijke fusie kan best emotioneel zijn, maar moet rationeel genomen worden.

Afrondend merk ik op graag wat meer inhoudelijk van u te vernemen. Wat uw doel is is helder. Ik zou zo graag weten waarom dat uw doel is.

Provincie Noord-Holland zegt op 09 nov. 2017om 14:07:

@Holshuijsen:
Gedeputeerde Staten hebben op 7 november een besluit genomen over de herindeling van de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek. Daarbij zijn de motieven voor de voorgestelde indeling aangegeven. U kunt het nieuwsbericht en de brief over het besluit van Gedeputeerde Staten hier vinden: https://www.noord-holland.nl/Actueel/Archief/2017/November_2017/Gemeenten_fuseren_om_bestuurskracht_Gooi_en_Vechtstreek_te_versterken

Holshuijsen zegt op 16 nov. 2017om 23:27:

@Provincie Noord-Holland

Dank voor uw bericht met verwijzing. Helaas lees ik daarin niet de antwoorden die ik zoek. Illustratief is de eerste zin: "Fusie en samenwerking van gemeenten in de Gooi en Vechtstreek zijn nodig om de bestuurskracht van de regio te versterken." De premisse is kennelijk dat versterking van bestuurskracht nodig is. Maar die premisse wordt niet gemotiveerd of toegelicht.Illustratief vind ik ook de zin dat uit open overleg is gebleken "dat het regionale bestuurskrachtprobleem niet in alle raden als urgent wordt ervaren". Dat is juist de crux. GS is er (nog) niet in geslaagd om die urgentie helder te communiceren en toe te lichten. De kwalificatie 'open overleg' komt op mij overigens wat verwrongen over, gegeven de lange termijn visie en de ruimte die het overleg kennelijk bood (in het bijzonder op het gebied van samenwerking).

Moeite blijf ik hebben met de democratische legitimering die als argument voor het fusiebesluit wordt aangevoerd. Kortheidshalve mag ik wel verwijzen naar mijn onderstaande reactie. In aanvulling daarop is relevant dat er in de huidige gemeenteraden van Blaricum, Huizen en Laren geen meerderheid is voor de fusieplannen. In de brief van 8 dezer staat dat sinds de start van de arhi procedure de steun in de raden aantoonbaar is gegroeid, zonder dit toe te lichten of verduidelijken. Wat daar ook van zij, ik heb bepaald niet de indruk dat de bewoners van de onderscheidende dorpen in toenemende mate het nut van de fusie begrijpen, laat staan onderschrijven. In lijn hiermee schrijft thijscobben hieronder over een "opgedrongen fusie". Met die kwalificatie rijst de vraag wat de democratische legitimering is van de fusieplannen.

Afrondend merk ik op te hopen, dat inwoners in vervolg beter geïnformeerd willen door GS. Meningen van GS kan men niet beoordelen als die niet (goed) worden gemotiveerd en toegelicht.Dat klemt temeer nu GS besluiten tot een fusie, terwijl daar in de betrokken raden en gemeenten geen meerderheid voor is.

U dient in te loggen om te kunnen reageren.