Weblog Cees Loggen: Over datacenters en water

Gideon zegt op 19 mrt. 2021om 15:53:

Ik heb sterk de indruk dat de provincie hier achter de feiten aan loopt. Er zijn in Noord-Holland immers al een aantal datacenters gebouwd. En dan nu pas een strategie maken?
En hoe kan het dat de provinciale Omgevingsvisie van een paar jaar geleden een visie zonder visie is op de datacenters?

Robbo zegt op 19 mrt. 2021om 17:35:

Zoals zo vaak lijkt de provincie hier weer hopeloos achter de ontwikkelingen aan te hobbelen. Het ontbreekt aan regie, waardoor plaatselijke baronnen hun eigen belangen kunnen koppelen aan de belangen van deze grote bedrijven, dit over de rug van de bewoners.
En de provincie beweegt pas als het allemaal al een voldongen feit is.

Pathema zegt op 22 mrt. 2021om 10:18:

Datacenters in Noord-Holland kunnen leiden tot drinkwatertekort? Nee! Ze kunnen juist een deel van de oplossing zijn. U geeft terecht het belang aan van eerst goed te willen weten waar men het over heeft. Water is immers een schaars goed, waar we verantwoord mee om moeten gaan. De meest geoptimaliseerde balans tussen PUE (power usage effectiveness) en WUE (Water usage effectiveness) is droogkoelen in de koudere periodes (lager dan 12C), en circulair natkoelen in voorjaar, zomer en najaar. Het is jammer én onnodig om voor het natkoelen van datacenters drinkwater te gebruiken, terwijl er circulaire oplossingen zijn voor duurzame watervoorziening. Pathema hielp al eerder datacenters aan circulaire koelwaterbehandeling, en verhoogde daarmee zelfs de redundantie door ervoor te zorgen dat meerdere soorten water beschikbaar zijn om mee te koelen, zoals oppervlakte-, afval- en regenwater. Vergelijk onze koeloplossingen met conventionele systemen, en je ziet dat het gebruik van chemicaliën met 100% vermindert en het gebruik van drinkwater tot 98%. We hebben dit ook als zodanig toe kunnen lichten tijdens het webinar waaraan gerefereerd wordt.

Met deze oplossing kunnen datacenters evolueren van watergebruiker naar waterleverancier. Door hun overcapaciteit in warme perioden in te zetten voor anderen, worden ze een deel van de oplossing. Zo kunnen zij naar een model waarin ze van afvalwater koelwater maken. Dat is niet de technologie van morgen, maar van vandaag! Het slaat eigenlijk nergens meer op om drinkwater in een koeltoren te pompen. En bovendien hoeft dat al lang niet meer!

Peter zegt op 25 mrt. 2021om 14:47:

Met de publicatie in Telegraaf en NH Dagblad is staat de provincie met één klap dik achter en zal het heel veel tijd en energie moeten stoppen om zijn inwoners te overtuigen dat het verhaal genuanceerder ligt. Niet communiceren is in deze tijd bijna altijd de verkeerde keuze omdat de rest van de wereld wel communiceert en dan mogelijk met de verkeerde gegevens/feiten. De zogenaamde "wisdom of the crowd" is niet te onderschatten. In neem zonder meer aan dat de provincie beschikt over een afdeling communicatie. Werk aan de winkel. Ook ik was zeer verbolgen over het (al dan niet onterechte) feit dat er per dag een zwembad drinkwater gebruikt wordt. En dan wel vanuit Overheid reclamespotjes uitzenden dat de burger zuinig moet zijn met drinkwater. Draagvlak daarvoor brokkelt af met dit soort kwesties.

U dient in te loggen om te kunnen reageren.