Weblog: Waar wekken we schone energie op in ons mooie landschap?

Rob zegt op 03 mrt. 2018om 14:39:

Beste Joke,

Goed te horen dat u Noord-Holland de mooiste provincie vind en laat dat ook zo blijven zonder de komst van windmolens. Die zijn misschien wel nodig als bijstroom, maar zullen het nooit winnen van de fossiele brandstof. Het sluiten van de kolencentrales is dan ook geen goed idee, omdat kolen thans de enige brandstof is die nog voor duizend jaar voorradig zijn. Wellicht handig om met een paar knappe koppen uit te vinden hoe om te gaan met de productie van Co2. Jammer is wel, dat in de planningen van MRA de gehele Haarlemmermeer zuid staat vol gepland met windmolens. Ook jammer dat het Solarpark de Groene hoek met 127.456 panelen slechts 15000MWh oplevert terwijl dit het dubbele had kunnen zijn indien recente panelen van 270w/p of hoger waren gebruikt.
Als de Haarlemmermeer energie neutraal wilt worden, dan zullen ze minder datacenters moeten installeren en moeten we spaarzaam omgaan met de aanname van energieslurpende bedrijven. Immers er komt nog een transitie van gas naar elektra en de komst van elektrisch rijden. Een simpel rekensommetje calculeert dat het elektraverbruik voor huishoudens ca 3 keer zo hoog kan uitvallen als het huidige verbruik. Over de prijs nog maar niet te spreken.
Het elektraverbruik zal door de transitie toenemen door voornamelijk drie factoren: het huidige verbruik + transitie gas naar elektra + transitie voor auto’s van benzine naar elektra.
-Huidig elektra verbruik per hh ca 3000kWh pj (mogelijke een kleien afname door installatie van zonnepanelen).
-Transitie gasverbruik van een geïsoleerd hh ca 800m3 pj.= gelijk aan 8000kWh
-Transitie benzineauto bij 15000 km naar (BEV) elektra 0.3 kWh per km = gelijk aan 4500kWh
Landelijk zou dit voor de huishoudens een toename zijn van 20TWh naar ca 60TWh netto zonder toename van datacenters etc. Ter vergelijking, Nederland verbruikt thans per jaar hh+industrie ca 120TWh aan elektra.
Waar haal je al die extra stroom vandaan?
Hier en daar een Solarpark of zonnepaneel met de kans dat de salderingsregeling gaat vervallen, dat zal de motivatie bij bewoners om zonnepanelen te plaatsen niet echt helpen, bovendien is die bijdrage door zonnepanelen op daken van woningen zeer beperk.
Voor windenergie heb je dan ca 15.000 windturbines nodig met en vermogen van elk 2MW.
Zo ook plaatsing van de dure warmtepompen soms tot €45.000 per hh etc. is niet overal mogelijk en is voornamelijk ten gunste van de installateurs en heeft nauwelijks effect op het milieu.
Overige groene energie uit Nederland biomassa + waterkracht is het ook niet echt.
Rest alleen om de tekorten te importeren uit het buitenland of door de (kolen) centrales duurzaam open te houden en zuinig omgaan met energie. We zullen ons gedrag moet aanpassen!

U dient in te loggen om te kunnen reageren.