Uitleg voorkeursvariant Het Schouw

Bij kruispunt Het Schouw moeten 2 onderdoorgangen zorgen voor een verbetering van de verkeersveiligheid en een betere doorstroming van het verkeer. Van die 2 onderdoorgangen ligt er nu een voorlopig ontwerp.

Kruispunt Het Schouw ligt net iets ten noorden van Amsterdam. Het auto- en busverkeer loopt er dagelijks snel vast. Omwonenden, ondernemers, belangenverenigingen en experts hebben het voorlopige ontwerp eind mei bekeken. Tijdens een informatieavond konden omwonenden en ondernemers vragen stellen. 

Sinds afgelopen zomer zijn verschillende varianten bekeken. In november tijdens een meedenkavond waren omwonenden, ondernemers, experts en bewonersverenigingen het erover eens: de variant met 2 onderdoorgangen heeft hun voorkeur. Die voorkeur werd gedeeld door bestuurders van de samenwerkende overheden in regio Waterland. Deze voorkeursvariant is volgens hen het meest toekomstvast. Door minder files en door voetgangers en fietsers via een tunnel de N247 te laten kruizen, verbetert de verkeersveiligheid. Ook kan met deze oplossing het openbaar vervoer verder groeien. Een noodzaak gezien de woningbouwplannen in de regio.

Voorkeursvariant Het Schouw

Informatieavond en vervolg

In mei kregen omwonenden en ondernemers uitleg over de uitwerking van de voorkeursvariant en konden ze vragen stellen. Besluitvorming in Gedeputeerde Staten is naar verwachting na de zomer. Daarna gaat het voorstel naar Provinciale Staten. Wanneer zij akkoord gaan, volgt de planfase in 2025-2026. Dan wordt het ontwerp verder uitgewerkt. In 2027-2028 volgt de realisatiefase. Wanneer alles volgens planning verloopt, dan wordt het vernieuwde kruispunt Het Schouw in 2029 opgeleverd. 

Informatieavond Het Schouw