Succesvolle samenwerkingen met inwoners in &Holland magazine

In &Holland magazine vertellen inwoners hoe ze meedenken en samenwerken met de provincie. Ook staat het ambt van burgemeester in de schijnwerpers.

Noord-Hollanders hebben op allerlei manieren inspraak op het beleid van de provincie. Bijvoorbeeld door mee te denken met plannen en besluiten. Of door samen met andere inwoners, overheid en maatschappelijke organisaties op te trekken bij projecten. Van woningnood en bereikbaarheid tot de ontwikkeling van het landelijk gebied. &Holland nam een kijkje bij 3 samenwerkingsprojecten en ging in gesprek over participatie.

Succesvolle samenwerkingen met inwoners in &Holland magazineLees hier de nieuwe &Holland

Dubbelinterview burgemeesters

Het ambt van burgemeester staat onder druk. In 10 jaar tijd daalde het aantal sollicitanten per vacature van gemiddeld 30 naar 18 personen. En dit terwijl het burgermeesterschap volgens burgemeesters misschien wel het mooiste vak is dat er bestaat. Wat maakt deze functie zo bijzonder? Een dubbelinterview met de burgemeesters van Alkmaar en Heemstede: Anja Schouten en Falgun Binnendijk. “Die ambtsketen en alles eromheen maakte zoveel indruk op mij.”  

Natuurherstel ABC

Onder andere door de uitstoot van schadelijke stoffen zijn er steeds minder planten- en diersoorten in de provincie. Om die teruggang te stoppen maakt Noord-Holland met allerlei partners de natuur sterker. Zo worden planten en dieren en hun leefgebieden beschermd. Wat gebeurt er zoal, en waarom? &Holland zet natuurherstelmaatregelen op alfabet: van chopperen tot kerven, van depositie tot revitaliseren. 

Bloemen en planten

In de laatste aflevering van de rubriek ‘Op de markt’ staat de Luilakmarkt in Haarlem centraal. Dit is al meer dan 130 jaar traditie op de vrijdag en zaterdag voor Pinksteren. Voor deze jaarlijkse ‘potjesmarkt’ zijn de bloemen en planten uitgestald in kraampjes met sfeervolle lampjes. Bezoekers gaven er leuke tips voor Haarlem en omstreken, van het Teylersmuseum tot “naar de zee schreeuwen” in Zandvoort. 

Streektaal spreken?

Het gaat niet goed met de streektalen in Nederland. Alleen het Fries en het Limburgs ontkomen aan een ‘onomkeerbare neergang’, blijkt uit onderzoek. Hoe is het eigenlijk gesteld met de streektaal Hollands en de dialecten in Noord-Holland? In de videorubriek ‘Even aan Noord-Holland vragen’ geven inwoners hun mening.  

Quiz Noord-Hollandpad

De &Holland-quiz gaat over het Noord-Hollandpad, een langeafstandswandelpad van Texel naar het Gooi van 284 kilometer. Het pad voert langs alles wat de provincie bijzonder maakt. Van water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken en slootjes tot trekpontjes en heidegebieden. Doe de quiz en win de vernieuwde Noord-Hollandpadgids! 

Gratis abonnement

Leuk? Neem via deze pagina meteen een gratis abonnement en ontvang &Holland voortaan elke 2 maanden in de e-mailbox.