Start Regionale uitvoeringsagenda duurzame mobiliteit in regio Alkmaar

Alkmaar is als eerste regio in Noord-Holland gestart met het opstellen van een Regionale uitvoeringsagenda duurzame mobiliteit.

Op 30 mei organiseerde het Regionaal Mobiliteitsprogramma (RMP) een werksessie in de trouwzaal van Dijk en Waard. Tijdens deze sessie hebben de gemeenten uit de regio samengewerkt aan het pakket Deelmobiliteit, Mobility as a Service (MaaS) en hubs, met als doel deze maatregelen om te zetten in concrete acties.

De regionale uitvoeringsagenda's voor duurzame mobiliteit worden stap voor stap ingevuld met drie maatregelpakketten:
•    Werk gebonden personenmobiliteit; 
•    Zero-emissie (ZE) goederenvervoer; 
•    Deelmobiliteit, MaaS, en hubs. 

Ondersteuning

Niet elk pakket is geschikt voor iedere regio. Daarom werkt het RMP met elke regio afzonderlijk om één, twee, of alle drie de pakketten op te nemen in hun uitvoeringsagenda.
In de regio Alkmaar sluit het pakket Deelmobiliteit, MaaS en hubs goed aan bij de behoeften van de gemeenten. Experts van de Metropoolregio Amsterdam Elektrisch (MRA-E), Platform Smart Mobility, gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland ondersteunen de gemeenten tijdens werksessies met kennis en capaciteit. Het doel van deze sessies is om tot concrete afspraken te komen die kunnen worden opgenomen in de Regionale uitvoeringsagenda duurzame mobiliteit.

Voorbeelden van acties in de regio Alkmaar zijn onder andere:
•    Het opstellen van een regionale hubkaart;
•    Het bestuurlijk agenderen van goede voorbeelden van een Mobiliteitsplan van Eisen (MPvE);
•    Het regionaal aanbesteden van deelmobiliteit.

Uiteindelijk worden de Regionale uitvoeringsagenda’s duurzame mobiliteit een onderdeel van de Regionale Agenda’s Mobiliteit (RAM).

Hoe nu verder

In juli is er een eerste werksessie in de regio Gooi en Vechtstreek, waar gewerkt wordt aan het pakket ZE-goederenvervoer. Ook is er die maand een schrijfsessie in de regio Alkmaar waar aan een eerste versie van de uitvoeringsagenda wordt geschreven. In het najaar volgen bijeenkomsten in de andere regio’s. Dit moet uiteindelijk leiden tot een Uitvoeringsagenda duurzame mobiliteit in alle regio’s in 2025. 

Meer informatie?

Bij vragen over het RMP, stuur een mail rmp.noord-holland.flevoland@noord-holland.nl