Zorgen bij Noord-Holland over kabinetsplannen voor natuur en water

De provincie Noord-Holland is blij met de inzet van dit kabinet voor wonen, mobiliteit en ondernemers. Maar heeft grote zorgen over het gebrek aan duidelijkheid en budget op het gebied van natuur en water.

Plannen die in verschillende gebieden met partners hierover zijn gemaakt, kunnen daardoor niet worden uitgevoerd. De kabinetsdoelen zijn hierdoor niet haalbaar.

Natuurherstel

De plannen van het Kabinet Schoof zijn een domper op de inzet om onze kwetsbare natuur te herstellen en gezond te maken. Zonder geld van het Rijk gaan we het in Noord-Holland op korte termijn niet halen. Hoe we hier ook ons best doen. En zullen blijven doen. Daar is niet alleen de natuur de dupe van. De vergunningverlening voor onder andere het verduurzamen van bedrijven blijft stilliggen. En ook de waterkwaliteit en waterveiligheid blijft achter. 

Zorgen bij Noord-Holland over kabinetsplannen voor natuur en water

Natuur en landbouw zijn in Noord-Holland met elkaar verbonden en moeten in evenwicht worden gehouden. We blijven ons er als provincie hard voor maken dat er perspectief komt voor onze agrariërs. Zij hebben duidelijkheid nodig. Wij zien kansen in de inzet van het kabinet op innovatieve landbouw.

Woningtekort

We zijn blij dat het Rijk vol inzet op het snel terugdringen van het woningtekort. We zien in het regeerprogramma veel punten terug die ook voor ons belangrijk zijn. Als provincie willen we met partners zoveel mogelijk woningen bouwen. Het is essentieel dat het Rijk ons hierbij helpt en in dit regeerprogramma worden hiervoor goede stappen gezet. We zien uit naar de verdere uitwerking en invulling hiervan. Om te beginnen op de in het regeerprogramma aangekondigde Woontop, maar natuurlijk ook via onze woondeals.

Verkeer en vervoer

De provincie deelt de zorgen van het kabinet over de infrastructuur. Ook de provincie Noord-Holland moet veel infrastructuur onderhouden en vervangen. Er zijn nu al problemen met de bereikbaarheid op sommige plekken in Noord-Holland. Dit wordt alleen maar meer met alle woningen die erbij moeten komen. Goede bereikbaarheid per auto, openbaar vervoer en fiets is essentieel.

De plannen van het kabinet kunnen we als provincie dan ook alleen maar onderschrijven. Er is wel een maar: samenwerking tussen Rijk en regio is noodzakelijk. We hebben met dezelfde schaarste van financiële middelen, vakmensen en ruimte te maken. We moeten voorkomen dat we elkaar wegconcurreren en juist samen aan de slag. 

Ondernemers

Het is goed dat er in het programma aandacht is voor de positie van de ondernemer. Het Rijk ziet dat ondernemers tegen grenzen aan lopen, zoals beperkte (milieu)ruimte, gebrek aan personeel en een vol elektriciteitsnet. De ambitie om het ondernemersklimaat te verbeteren juichen wij toe. Ondernemers moeten kunnen blijven doen waar zij goed in zijn.

In gesprek

Uiteraard gaan we graag in op de uitnodiging van het kabinet om in gesprek te gaan zodat we onze zorgen kunnen delen, kansen kunnen pakken en kunnen bespreken hoe we nu verder gaan.

College van Gedeputeerde Staten Noord-Holland