Provincie vraagt bijna € 1 miljoen voor voorkomen en beheersen natuurbranden

De provincie Noord-Holland vraagt namens 13 gemeenten € 944.984 aan bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).

De gemeenten willen het geld gebruiken voor beheersmaatregelen, bluswatervoorzieningen, communicatie en samenwerking. 

Vanwege klimaatverandering heeft Nederland vaker te maken met droge periodes. Met het toenemende risico van natuurbranden is extra inzet nodig. Voor 2024 heeft het ministerie € 8 miljoen beschikbaar voor de preventie en beheersing van natuurbranden. De provincie doet namens een aantal gemeenten in Noord-Holland een subsidieaanvraag. Sommige gemeenten in Noord-Holland lopen door de aanwezigheid van natuurgebieden extra risico op natuurbranden. In samenwerking met de veiligheidsregio’s hebben de gemeenten de risico’s bekeken en beheersmaatregelen bedacht. 

Preventie en beheersing van natuurbranden

Voor een aantal gemeenten vraagt de provincie subsidie voor bluswatervoorzieningen aan. Het gaat om 10 bluswatervoorzieningen in de gemeenten Blaricum, Gooisemeren, Hilversum en Huizen, 10 in de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Heemskerk, Velsen en Zandvoort en 4 in gemeenten Texel en Castricum.

De gemeente Texel wil de brandveiligheid verhogen door het bestaande naaldhoutbos bij De Koog om te vormen naar bos met meer loofboomsoorten die minder brandgevoelig zijn. Ook wil de gemeente Texel rondom Ecomare de oorspronkelijke natuurtypen (grijs duin en duinheide) herstellen om zo de brandveiligheid te vergroten. 

De gemeente Schagen wil brandsingels aanleggen rondom de energy & health campus en de in aanbouw zijnde PALLAS-reactor in Petten. Hiermee wordt het risico op overslag van (natuur)brand zo klein mogelijk gehouden.

In de Schoorlse Duinen wil de gemeente Bergen bestaand naaldhoutbos omvormen naar een minder brandbaar soort vegetatie (loofhout met meer ondergroei), om het risico van brandoverslag naar de bebouwing te verlagen.

Communicatie en samenwerking

Er wordt ook geld aangevraagd voor communicatie en samenwerking. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wil per gemeente het natuurbrandrisico in beeld brengen en beoordelen wat de gemeenten nodig hebben om zich hier goed voor te bereiden. Ook wil de veiligheidsregio externe expertise inhuren voor een visie op natuurbrandbeheersing binnen de regio en het opstellen van een uitvoeringsplan.