Provincie eert medaillewinnaars met huldiging en sportpenning

De provincie Noord-Holland huldigt woensdag 18 september Noord-Hollandse medaillewinnaars van de Olympische en Paralympische Spelen.

De gezamenlijke bijeenkomst vindt plaats in de Statenzaal van provinciehuis Paviljoen Welgelegen in Haarlem.  

59 Olympiërs en 14 Paralympiërs die in Noord-Holland wonen of er zijn geboren wonnen deze sportzomer medailles in Parijs. Samen veroverden de 2 Nederlandse teams maar liefst 90 maal eremetaal bij beide Spelen: 42 keer goud en 24 keer zilver en brons. 40 procent van de medailleoogst heeft een Noord-Hollandse link. 

Fantastische prestaties 

Namens alle Noord-Hollanders zullen commissaris van de Koning Arthur van Dijk en gedeputeerde sport Jeroen Olthof de sporters “bedanken en eren voor hun fantastische prestaties”. De aanwezige atleten ontvangen de ‘sportpenning provincie Noord-Holland 2024’. Deze eremedaille is speciaal voor de gelegenheid gemaakt door de Haarlemse kunstenaar Jennifer Hoes.  

Provincie eert Olympiërs met huldiging en sportpenning De sportpenning 2024 van kunstenaar Jennifer Hoes.

Onderscheiding met historisch tintje 

Hoes ontwierp de penning met een knipoog naar het verleden. Zo verwijst de duurzame, 3D-geprinte onderscheiding speels naar elementen uit de historische ‘prijspenning van het Provinciaal Bestuur van Noord-Holland' die een eeuw geleden in het leven werd geroepen. In de provinciebegroting van 1924 was een bedrag van 500 gulden (€ 227) gereserveerd voor het toekennen van medailles. Gedeputeerde Staten maakten daar in maart 1925 gebruik van door een gouden medaille aan te bieden aan de Internationale Bloemententoonstelling Haarlem.  

Alle medaillekleuren  

Bij de Olympische huldiging op 18 september zijn alle medaillekleuren vertegenwoordigd. Onder meer sporters van het gouden dameshockeyteam, de winnende 3x3 basketbalploeg en de zilveren Holland Acht roei-equipe zijn aanwezig. Van het Paralympische team hebben onder meer wielrenner Daniel Abraham Gebru (goud), Marlène van Gansewinkel (2x zilver en 1x brons bij de atletiek) en Mariska Beijer, Lindsay Frelink en Saskia Pronk van het gouden basketbalteam zich aangemeld.  

Spreekstalmeester

Voormalig NOS-sportcommentator Andy Houtkamp (66) is spreekstalmeester in het provinciehuis. De geboren Noord-Hollander ging deze zomer na een loopbaan van 44 jaar met pensioen. Houtkamp versloeg in totaal 9 keer de Olympische Spelen. De slotdag van de Zomerspelen in Parijs was zijn laatste werkdag.