Noord-Holland adviseert tegen windturbines Noorder IJ-plas

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben deze week besloten Provinciale Staten (PS) te adviseren om definitief geen toestemming te geven voor het plaatsen van 3 windturbines bij de Noorder IJplas in Amsterdam.

Nieuwe onderzoeksresultaten over gebieds- en soortenbescherming en een negatief advies van Rijkswaterstaat over de verkeersveiligheid zijn de reden dat GS nu negatief adviseren. 

Initiatiefnemers van windmolens 

Amsterdam Wind en NDSM Energie zijn energiecoöperaties die samen 3 windturbines willen plaatsen in en bij de Noorder IJplas. Op 31 maart 2023 hebben zij de omgevingsvergunning aangevraagd die nodig is om af te wijken van het geldende bestemmingsplan. Binnen dat plan is het niet mogelijk 3 windturbines te plaatsen. Voorwaarde voor Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om deze vergunning te kunnen verlenen is dat PS eerst een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) afgeven. PS hebben op 13 november besloten voornemens te zijn om geen verklaring van geen bedenkingen af te geven. Tegen dit voornemen kon iedereen een zienswijze indienen.  

Nieuwe onderzoekresultaten 

Op het moment dat PS op 13 november 2023 het besluit namen, liepen er nog onderzoeken voor de vergunningen die nodig zijn vanwege gebieds- en soortenbescherming. De verwachting was dat deze vergunningen verleend konden worden en de bouw van windmolens niet in de weg zouden staan. Echter, nu de onderzoeken gepubliceerd zijn blijkt dat de bouw van windmolens de instandhouding van vogelsoorten kan schaden. Ook blijken er risico’s te bestaan voor het voortleven van vleermuissoorten in hun natuurlijke verspreidingsgebied. Daarnaast is ook de ontwerpvergunning gebiedsbescherming geweigerd, omdat niet kan worden uitgesloten dat door het project de natuurlijke kenmerken van onder meer Natura 2000-gebied ‘Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske’ zullen worden aangetast. Ook blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat dat de bouw van windturbines zou leiden tot een onaanvaardbaar risico voor de verkeersveiligheid aan het nabijgelegen Coenplein.  

Vervolgstappen 

Na het besluit van Provinciale Staten over de VVGB, zullen Gedeputeerde Staten een beslissing nemen over de omgevingsvergunning. Als PS besluiten de VVGB definitief te weigeren kunnen GS niet anders dan de omgevingsvergunning ook weigeren.