Jaarlijkse controle bomen langs wegen in Kennemerland/IJmond

De provincie Noord-Holland laat jaarlijks de conditie van de bomen langs provinciale wegen controleren. Dit gebeurt in verband met de verkeersveiligheid.

De bomen die in slechte staat of ziek zijn en daardoor een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid moeten worden gekapt. Het gaat om 24 bomen in de regio Zuid-Kennemerland/IJmond, langs verschillende provinciale wegen: N202, N200, N197 en N206. De provincie vraagt voor deze bomen een kapvergunning aan. De kap is gepland voor begin 2025. Voor alle bomen waarvan het noodzakelijk is dat zij gekapt worden, komen nieuwe bomen in de plaats. 

Bomen in slechte staat

Iedere boom wordt gecontroleerd op breuken, ziektes en plagen. De takken van een boom met bijvoorbeeld Zwavelzwam of die is aangetast door de Wilgenboomrups kunnen makkelijker breken en op de weg of langsrijdende auto’s of fietsers vallen. Daarom is het noodzakelijk jaarlijks de bomen te controleren en zo nodig te kappen. De bomen worden pas gekapt nadat de vergunning is verkregen. 

Jaarlijkse controle bomen langs wegen

Foto: schade van de wilgenboomrups

Nieuwe bomen terug

De provincie zet de verkeersveiligheid voorop, maar hecht ook veel waarde aan de natuur. Daarom komt er voor iedere boom die gekapt moet worden een nieuwe boom terug. Het heeft de voorkeur om in het voor-of najaar terug te planten omdat de kans dat de bomen aanslaan dan het grootst is.

Meer informatie 

Weggebruikers en omwonenden met vragen of opmerkingen kunnen contact opnemen met het servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. De werkzaamheden zijn ook te volgen via de regionale Facebookpagina