Brugklep van Cruquiusbrug op z’n plek!

Afgelopen zaterdag is de stalen brugklep van de Cruquiusbrug op zijn definitieve plek gezet. Vandaag is ook het tegengewicht, oftewel de balans, gemonteerd.

De nieuwe brugklep is met een hijskraan vanaf een ponton in de Ringvaart op z’n plaats gezet in de Cruquiusbrug. Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van de nieuw brug richting Heemstede in de N201. Het plaatsen van de brugklep is een van de laatste grote stappen om dit deel van de brug af te bouwen.

 

brugklep op zn plek

De brugklep is ongeveer 17 meter lang, 13 meter breed en weegt 84 ton, wat gelijk staat aan ongeveer 50 auto's. De brugklep is gemaakt in Krimpen aan de IJssel en per schip naar de Cruquiusbrug gebracht. Dit gebeurde via de Hollandsche IJssel, de Gouwe en de Ringvaart. Het transport was een bijzonder gezicht en trok veel bekijks.

Er is een timelapse video gemaakt van het vervoer en het plaatsen van de nieuwe brugklep. 

Werkzaamheden de komende maanden

De aannemer bouwt in opdracht van de provincie Noord-Holland verder aan de brug richting Heemstede. In de komende maanden wordt de techniek geïnstalleerd inclusief het plaatsen van de slagnomen om de brug te bedienen. Ook worden de leuningen geplaatst, verlichting aangebracht en geasfalteerd. De brug richting Heemstede kan naar verwachting eind 2024 worden gebruikt. Daarna starten de werkzaamheden aan de andere brug richting Hoofddorp. Over deze werkzaamheden wordt later meer informatie gegeven.

Hinder 

Tijdens het afbouwen wordt de Cruquiusbrug niet bediend en is de brug voor het scheepvaart verkeer gestremd tot en met 11 oktober 2024. Scheepvaartverkeer tot 2.20 meter hoog kan vanaf 21 september onder de brug door varen. Alle actuele informatie over stremmingen en doorvaartmogelijkheden is te bekijken op www.vaarweginformatie.nl. Tijdens de werkzaamheden kan het wegverkeer in beide richting blijven rijden over de brug richting Hoofddorp.

Cruquiusbrug

De nieuwe brug wordt gebouwd tussen 2023 en 2025. Deze brug wordt circulair, energieneutraal en zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd volgens de principes industrieel Flexibel en Demontabel bouwen (IFD). De brug richting Heemstede wordt vervangen en verbreed, zodat er meer ruimte ontstaat voor fietsers en voetgangers. De brug richting Hoofddorp krijgt groot onderhoud. Met de nieuwe brug verbetert de veiligheid en doorstroming voor zowel fietsers, voetgangers als het wegverkeer op de N201. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2025 klaar.

Samenwerking

De vernieuwing van de Cruquiusbrug is een samenwerkingsverband met de provincie Noord-Holland, gemeenten Heemstede en Haarlemmermeer, Vervoerregio Amsterdam en Hoogheemraadschap van Rijnland. De werkzaamheden worden door de bouwcombinatie Van Hattum en Blankevoort - Hollandia Infra is uitgevoerd.

Meer informatie 

Met vragen over de Cruquiusbruggen kunnen (vaar)weggebruikers  en omwonenden contact opnemen het servicepunt van de provincie via 0800 0200 600 (gratis) of stuur een e-mail naar servicepunt@noord-holland.nl. Of kijk op www.cruquiusbrug.nl of de facebookpagina. Vaarweggebruikers kunnen ook via www.vaarweginformatie.nl op de hoogte blijven van bedientijden, stremmingen of werkzaamheden bij bruggen en sluizen.