Broekhornerbrug in gemeente Dijk en Waard dicht van 16 tot en met 20 september

De Broekhornerbrug tussen Broek op Langedijk en Heerhugowaard is van maandag 16 september tot en met vrijdag 20 september afgesloten voor autoverkeer.

Dat is nodig om een nieuwe slijtlaag (bovenste laag van het wegdek) aan te brengen. Het autoverkeer wordt omgeleid. De naastgelegen fietsbrug blijft tijdens de werkzaamheden open voor voetgangers en fietsers. Tijdens de afsluiting blijven het winkelcentrum Broekerveiling en de woonboulevard vanaf de Schagerweg (N245) bereikbaar. Het vernieuwen van de slijtlaag is de laatste maatregel uit een reeks om de geluidsoverlast te verminderen, die omwonenden ervaren als verkeer over de brug rijdt. 

Omleidingsroute

Tijdens de afsluiting van de brug wordt het auto- en vrachtverkeer vanuit Broek op Langedijk omgeleid via De Punt, de Schagerweg (N245), Nollenweg (N508), naar de Westerweg (N242) richting de A9 of richting Heerhugowaard. Vanaf Heerhugowaard wordt het verkeer omgeleid via de Westerweg (N242), Provincialeweg (N504), Schagerweg (N245) naar Broek op Langedijk.

Omleiding Broekhornerbrug 16 -20 september

Verminderen geluidsoverlast

In 2014 is de Broekhornerbrug in Dijk en Waard vervangen. Omwonenden ervaarden daarna meer geluids- en trillingshinder als er verkeer over de brug rijdt. Daarnaast is de brug in de loop van de tijd intensiever gebruikt. De hoeveelheid (zwaar) verkeer is sterk toegenomen, ook doordat er meer woningen zijn bijgebouwd.

De maatregelen die tot nu toe zijn genomen om de geluidshinder te verminderen, hebben onvoldoende effect gehad. De provincie heeft daarom vanaf 2023 een pakket van nieuwe maatregelen getroffen om dat aan te pakken. Zo zijn de liggers verstevigd, waar het brugdek op steunt. Er zijn platen met akoestisch materiaal aan de geleiderail bevestigd en er zijn stille voegovergangen, die meestal alleen bij (drukke) rijkswegen worden gebruikt, geplaatst. Ook is de aansluiting van de weg op de brug verbeterd zodat het verkeer daar vloeiender overheen rijdt.

De laatste maatregel om het geluid terug te brengen, is het aanbrengen van een nieuwe slijtlaag. Door de weersomstandigheden kon dat niet eerder. De werkzaamheden vinden plaats van 16 september tot en met vrijdag 20 september (mits de weersomstandigheden nu wel gunstig zijn). Daarna worden nieuwe geluidsmetingen ingepland om het effect van alle maatregelen inzichtelijk te maken. 

Meer informatie

Met vragen kunnen weggebruikers en bewoners contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800 - 200 600 (gratis) of via servicepunt@noord-holland.nl. Of volg de werkzaamheden via de regionale Facebookpagina Alkmaar en omstreken (@AlkmaarNH)