Kaderbrief 2025-2028: “We moeten meters blijven maken”

Gedeputeerde Esther Rommel: "Ons college is alweer een klein jaar bezig met de uitvoering van het coalitieakkoord ‘Verbindend Vooruit!’ Deze uitvoering moet ook bekostigd worden."

"Een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de provincie vind je in de begroting.

Kaderbrief

In de eerste kaderbrief (pdf, 860 kB) die Gedeputeerde Staten nu voorleggen aan Provinciale Staten draait het om financiële bijstellingen. Inhoudelijk blijven de programma’s en de beleidsdoelen hetzelfde. In de kaderbrief vind je onder andere terug hoe wij invulling willen geven aan de besparingsopdracht die in het coalitieakkoord staat: structureel € 3,5 miljoen en incidenteel € 40 miljoen.

Afhankelijk van Rijk en gemeenten 

Het is niet zo dat wij alleen zelf de baas zijn over onze portemonnee. We moeten continu rekening houden met ontwikkelingen die van invloed zijn op onze uitgaven én inkomsten. Wij zijn bij de uitvoering van beleid bijvoorbeeld sterk afhankelijk van het Rijk en gemeenten. De val van het kabinet en de voortdurende formatie zorgen voor aanhoudende onzekerheid en onduidelijkheid over lopende trajecten en eerdere afspraken met het Rijk. Op de achtergrond spelen ook de Europese verkiezingen in juni. Er zijn dus veel factoren die van invloed zijn op onze financiën. 

Onzeker financieel plaatje 

De Voorjaarsnota bevat meerdere plannen van het Rijk die invloed hebben op de provinciale financiën. Het gaat bijvoorbeeld om het definitief schrappen van de oploop van de opschalingskorting op het provincie- en gemeentefonds. Ook stelt het Rijk een compensatie van de inkomstenderving motorrijtuigenbelasting in de periode 2026-2030 voor vanwege een tariefkorting voor elektrische auto’s.
 
De voorstellen pakken per saldo gunstig uit voor onze provincie. Maar het is zeer de vraag in hoeverre ze nu worden overgenomen door het parlement alsook door de partijen aan de landelijke formatietafel. We gaan hier dan ook voorzichtig mee om.

Ravijnjaar en weeffout

Voor het realiseren van onze ambities voor een leefbare en economisch krachtige provincie voor alle Noord-Hollanders zijn gemeenten ook een onmisbare schakel. Steeds meer gemeenten hebben last van afnemende uitvoeringskracht en financiële problemen. We blijven bij het Rijk aandacht vragen voor 2 belangrijke kwesties: het ravijnjaar 2026 waarin een collectief tekort van zo’n 3 miljard euro dreigt voor alle gemeenten tezamen. Ook de weeffout die in 2016 is ontstaan bij een wijziging in het provinciefonds is nog niet gecorrigeerd. Deze vertraging leidt in Noord- én Zuid-Holland tot respectievelijk € 31 miljoen en € 36 miljoen aan gederfde inkomsten voor alleen al de jaren 2023 en 2024.

Dat alles laat onverlet dat we onverminderd doorgaan om onze ambities te realiseren. Of het nu gaat om de woningbouw, de energietransitie of de ontwikkelingen in het landelijk gebied: we moeten meters blijven maken!"

Esther Rommel, gedeputeerde Financiën