Ecologische Autoriteit: meer maatregelen nodig voor natuurherstel Kennemerland-Zuid

De Ecologische Autoriteit heeft advies uitgebracht over de natuurdoelanalyse voor het Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid. Zij geeft aan dat er al verschillende (beheer)maatregelen worden genomen om de natuur te herstellen, maar dat er meer nodig is om verslechtering te voorkomen.

Meer inzicht nodig in het gebied


In het advies van de Ecologische Autoriteit staat dat de stikstofbelasting in Zuid-Kennemerland te hoog is. Ook het gebrek aan zandverstuivingen, intensieve recreatie en sterk verminderde konijnenbegrazing zijn een risico.  Voor herstel op de lange termijn is meer inzicht nodig in het gebied en welke ecologische condities nodig zijn om doelen te bereiken. Het adviesrapport vraagt daarom om een LESA (Landschapsecologische Systeem Analyse) en een kennisprogramma. Dat kennisprogramma moet een overzicht geven van alle beschikbare en nog ontbrekende informatie, waaronder monitoring. 

Reactie provincie 

De provincie onderschrijft het advies van de Ecologische Autoriteit om door te gaan met onderstaande maatregelen:  

•    Verlagen van de stikstofbelasting. Dit is onder andere nodig voor Grijze Duinen (heischraal en kalkarm), die ook voorkomen in Kennemerland-Zuid. Door te veel stikstof verruigen en vergrassen de bestaande bijzondere duinvegetaties.  
•    Nieuwe kerven en stuifkuilen maken. Hierdoor kan zand het gebied instuiven en dat verbetert de kwaliteit van Witte en Grijze duinen. 
•    Doorgaan met het huidige natuurbeheer, zoals de bestrijding van invasieve exoten, het beheer van de Damhertenpopulatie (te hoog) en de konijnenpopulatie (te laag). 
•    Recreatiezones maken. Als bepaalde plantensoorten te lijden hebben van recreatie, kunnen recreatiezones en strengere handhaving helpen.   

De provincie bekijkt naar aanleiding van het adviesrapport ook waar de natuurdoelanalyse aangepast moet worden. De uiteindelijke natuurdoelanalyse voor Kennemerland-Zuid wordt meegenomen in het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Daarnaast werkt de provincie aan de actualisatie van het Natura 2000-beheerplan Kennemerland-Zuid, waarin onder meer staat welke maatregelen er genomen moeten worden om de natuurdoelen in het gebied te bereiken en te behouden.  

Geld voor natuurherstel

Voor natuurherstel in Noord-Holland heeft de provincie onlangs een aanvraag gedaan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor € 110 miljoen. Met het geld wil de provincie 150 maatregelen nemen die kwetsbare natuurgebieden helpen herstellen van de gevolgen van stikstofneerslag. Zo’n € 35 miljoen van het gevraagde bedrag is bedoeld voor natuurherstel in de duinen. Het is de bedoeling om duinen weer open te maken en te laten verstuiven, zodat kalkrijk zand het gebied in komt. Dit geldt ook voor de duinen in het Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid.