CvdK: ''Hilversum mooi voorbeeld van hoe je samen de opvang van asielzoekers organiseert''

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bezoekt geregeld opvanglocaties voor vluchtelingen. Recent was hij nog in Hilversum op 2 woonplekken waar asielzoekers worden opgevangen. Van Dijk prijst de manier waarop de meeste gemeenten zich nog altijd inzetten voor spreidingswet.

In Hilversum kunnen inwoners via het ‘Gesprek met de Stad’ meedenken over de opvang in hun gemeente. Door deze participatie is een goed beeld ontstaan over hoe de Hilversummers denken over de opvang van asielzoekers en welke ideeën en zorgen er zijn. Zodra er locaties in beeld komen, worden de inwoners weer betrokken voor een goede invulling daarvan. Commissaris van de Koning: “Wat mij betreft een mooi voorbeeld van hoe je samen met de stad de opvang van asielzoekers kan organiseren. Complimenten voor deze open en proactieve aanpak”. 

Tijdens het werkbezoek sprak Van Dijk met de bewoners van de locatie, burgemeester Gerhard van den Top, wethouder Bart Heller, management van Hotel Gooiland, vrijwilligers en het COA. Van Dijk: “De impact van de individuele verhalen is groot. Hun achtergrond, hun ontberingen, hun angsten en uitdagingen. Maar ik hoor ook de successen en voel de hoop. Wat een veerkracht en doorzettingsvermogen moet je hebben om zover te komen. Het raakt mij als ik de dankbaarheid zie die de vluchtelingen uiten voor de veiligheid en kansen die zij in de opvang krijgen. Je zou maar helemaal opnieuw moeten beginnen; een nieuwe cultuur, taal en omgeving, vaak zonder familie, vrienden en enige vorm van stabiliteit of zelfstandigheid Alles met de hoop op een betere toekomst”. 

De  bezoeken aan de opvanglocaties samenvattend, valt het Van Dijk op dat steeds meer vluchtelingen aan het werk zijn en bijdragen aan hun toekomst, hun integratie en de regio waar ze wonen. De commissaris is dan ook blij dat de meeste gemeenten de positieve effecten zien en zich inzetten voor de (nog altijd) geldende spreidingswet. De provincie Noord-Holland moet uiterlijk 1 november een plan van aanpak ingediend hebben waarin staat hoe komend jaar 16.290 mensen opgevangen kunnen worden.

Commissaris van de Koning: ''Hilversum is mooi voorbeeld hoe de stad samen opvang van asielzoekers organiseert''