Ideeën voor een bereikbare kust tijdens de 30 van Zandvoort

Wandelevenement 30 van Zandvoort bracht niet alleen wandelaars samen, maar ook ideeën over hoe de kust beter bereikbaar kan worden gemaakt.

Op zaterdag 23 maart vond de 30 van Zandvoort plaats, een wandelevenement dat al voor de twaalfde keer in Zuid-Kennemerland werd gehouden. Deelnemers liepen 18 of 30 kilometer en kregen de mogelijkheid om ideeën in te leveren over hoe de kust beter bereikbaar kan worden gemaakt. 

570x338 wandelaars 30

Het evenement begon bij het circuit van Zandvoort waar vroege wandelaars om 7.00 uur startten voor de 30 kilometer. Gedeputeerde Esther Rommel opende om 7.30 uur de route van 18 kilometer voor zo’n 6.000 wandelaars. Terwijl deelnemers genoten van de routes langs het circuit, de natuur, cultuur en het strand.

Samen Slim naar Zee

Met het project ‘Samen Slim naar Zee’ slaan provincie Noord-Holland en de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort de handen ineen om oplossingen te bedenken voor de verkeersdrukte naar Bloemendaal aan Zee en Zandvoort. Deelnemers konden via kaartjes hun stem laten horen en bijdragen aan een slimmere benadering van het bereiken van de kust. 

Vrouw vult formulier in om idee in te leveren

Er kwamen diverse creatieve ideeën binnen. Een idee was om te kijken naar de logistiek van het Formule 1-evenement in Zandvoort: “Als je ziet hoe dat is gegaan, kunnen we daar heel erg trots op zijn. Door die logistiek ook op andere dagen toe te passen, kun je een hoop oplossen.” Een ander idee dat ingeleverd werd, was om van een voormalige trambaan een snelfietspad te maken: “Door de hekjes die nu nog op dit fietspad staan te verwijderen, kunnen de fietsers sneller bewegen. En leg daarbij 2 stroken asfalt aan voor het comfort voor de fietser.” 

Donatie voor Antoni van Leeuwenhoek Foundation

Het evenement bracht niet alleen wandelaars en ideeën samen, maar ook een aanzienlijke donatie van € 31.713,- voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation, gericht op kankeronderzoek. Eén van de deelnemers die hier een aandeel had, was Joan. “Ik liep de tocht vorig jaar al met mijn vrouw. 4 dagen erna had zij een onderzoek bij het Antoni van Leeuwenhoek en bleek ze kanker te hebben. Nu, een jaar later, gaat het hartstikke goed met haar. Toen ik zag dat de wandeltocht weer was dit jaar heb ik me weer opgegeven en € 540 opgehaald voor het goede doel.”

Joan wordt bij finish onthaald door dochter en kleindochter

Lever ideeën aan voor een bereikbare kust

Wil je zelf ideeën aandragen om Bloemendaal aan Zee en Zandvoort beter bereikbaar te maken? Dat kan tot 15 april via de website van 'Samen Slim naar Zee'. Daarnaast kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de bijeenkomst op 3 april om de ideeën te bespreken. Deze bijeenkomst vindt plaats in het Wapen van Kennemerland in Haarlem. Deelnemers en organisatoren gaan dan in gesprek over mogelijke oplossingen. 

Alle ingediende ideeën worden beoordeeld en de haalbare voorstellen worden meegenomen in de uitwerking van diverse oplossingen. Iedereen kan hierop vervolgens reageren via de website. Uiteindelijk beslissen de provincie en gemeenten welken ideeën worden uitgevoerd. Hierover worden vervolgens afspraken gemaakt.