Weblog Esther Rommel: Keuzes maken voor de inrichting van Noord-Holland

Noord-Holland staat voor een belangrijke uitdaging: het actualiseren van het omgevingsbeleid.

WEBLOG ESTHER ROMMEL: KEUZES MAKEN VOOR DE INRICHTING VAN NOORD-HOLLAND

Met alle ontwikkelingen en uitdagingen die op ons afkomen, is het tijd om ruimtelijke keuzes te maken over welke ontwikkelingen waar en onder welke voorwaarden kunnen plaatsvinden. Dit doen we niet zomaar. We hebben minimaal 27% meer ruimte nodig dan beschikbaar is in Noord-Holland.

Woningbouw, bedrijventerreinen, de energietransitie en de transitie in de landbouw. Dit zijn enkele voorbeelden van opgaven die allemaal een plek moeten krijgen. De stapeling van de opgaven zorgt ervoor dat de uitvoering vastloopt. Zowel op nationaal als regionaal niveau is er daarom behoefte aan meer regie op de ruimte. Welke claim landt waar? En als niet alles past, welke claim krijgt voorrang? 

We moeten zorgvuldig afwegen wat echt nodig is, waar functies kunnen worden gecombineerd en onder welke voorwaarden ontwikkelingen kunnen plaatsvinden. Dit is een groot ruimtelijk en maatschappelijk vraagstuk over onontkoombare veranderingen en hoe we daar als samenleving mee omgaan. Hier horen scherpe keuzes bij.

We noemen dit traject "Regie op de Ruimte" dat in het teken staat van belangrijke beslissingen en samenwerkingen met als resultaat een geactualiseerde Omgevingsvisie NH2050 en bijbehorende uitvoeringsprogramma's. 

Samenwerking met het Rijk

Het document "Op weg naar een Ruimtelijk Voorstel", dat GS hebben vastgesteld, is het inhoudelijke startpunt voor dit traject. Hierin worden de ruimtelijke vraagstukken en keuzes die we willen agenderen, beschreven. We maken in dit document nog geen keuzes. Op 6 februari 2024 is het concept vrijgegeven voor consultatie en de reacties zijn verwerkt in het definitieve voorstel (pdf, 20,22 MB). Het Ruimtelijk Voorstel en de resultaten van het traject "Regie op de Ruimte" zijn de basis voor de Noord-Hollandse inbreng voor de nota Ruimte van het Rijk. Samen met het ministerie werken we aan afspraken over de uitvoering. 

Aan de slag

We gaan de komende 2 jaar aan de slag met het uitwerken van de ruimtelijke vraagstukken. Met "Regie op de Ruimte" zetten we een belangrijke stap in het maken van ruimtelijke keuzes voor Noord-Holland. In de startnotitie (pdf, 1,88 MB) vindt u een overzicht van de activiteiten die de provincie gaat uitvoeren. In het traject "Regie op de Ruimte" is veel aandacht voor de inbreng van verschillende stakeholders waaronder inwoners. Kennis en informatie vanuit de samenleving zijn waardevol en dragen bij aan het maken van weloverwogen keuzes.  

Esther Rommel
Gedeputeerde Ruimtelijke Ordening