Terugblik bewonersavond natuurontwikkeling Kortenhoef Oost

Zo’n 185 mensen kwamen woensdag 17 juli bij elkaar om zich te laten informeren over het project natuurontwikkeling in polder Kortenhoef Oost.

Bewonersavond natuurontwikkeling Kortenhoef Oost

Er was gelegenheid om te reageren op de natuurambitiekaart. Deze kaart laat zien waar welke soort natuur mogelijk is. Het online reactieformulier staat nog open tot 1 augustus.  

Informeren en reacties ophalen

In een presentatie werden het gebiedsproces en de natuurambitiekaart toegelicht. Op grote posters werden specifieke onderdelen uitgelegd. Bijvoorbeeld wat er gaat gebeuren in de planvormingsfase, hoe bepaalde natuurtypen eruitzien, waarom deze natuur nodig is en hoe kwel ontstaat.  

Emoties

De aanwezigen waren sterk betrokken bij het onderwerp. De reacties liepen uiteen van “natuur moet gered worden” en “wij zijn tegen vernatting” tot “wij gaan over onze eigen grond” en “te hebben veel genomen van onze natuur, tijd om wat terug te doen.” 

Bewonersavond natuurontwikkeling Kortenhoef Oost

Tijdens de avond was er ruimte voor scherpe vragen en kritische opmerkingen. Veel mensen willen dat de voormalige vuilstort Groenewoud gesaneerd wordt. In het najaar wordt hierover een besluit verwacht van de Gedeputeerde Staten. 

Vervolg 

Na de zomer komt een terugkoppeling van alle inbreng die via het online reactieformulier is binnengekomen. De projectgroep gaat na wat de rode draad is in alle de reacties en welke informatie nieuw is. De volgende stap in het proces zijn de gesprekken met grondeigenaren en pachters. Procesmanager Nathanael Korf: “De inrichting van de polder is maatwerk per perceel. Dat vraagt aandacht, zorgvuldigheid en goed overleg.” 

Natuurontwikkeling in Kortenhoef Oost is een project uit het gebiedsprogramma Aanpak Oostelijke Vechtplassen. Kijk op de projectpagina voor meer informatie. Daar zijn ook de presentatie, de posters en het online reactieformulier te vinden.