Terugblik bewonersavond faunapassages Oostelijke Vechtplassen

Zo'n 40 tot 50 mensen lieten zich donderdag 11 juli informeren over nieuwe ontwerpen voor faunapassages in het Oostelijk Vechtplassengebied.

Bewonersavond faunapassages Oostelijke Vechtplassen

De aanwezigen konden vragen stellen en hun reactie geven op de schetstekeningen voor 14 locaties. 

Nut en noodzaak 

Tijdens het eerste deel van de avond werd in een presentatie het nut en de noodzaak van faunapassages uitgelegd. Faunapassages vervullen 3 doelen: 

  • het verbeteren van het dierenwelzijn (door overlijden bij oversteken te verminderen); 
  • het verbinden van natuurgebieden, zodat groepen dieren van 1 soort elkaar treffen; 
  • het voorkomen van schade en letsel bij verkeersdeelnemers. 

Tijdens het tweede deel van de avond liepen de aanwezigen langs de schetstekeningen van faunapassages die als grote posters aan de wand hingen. Ook was er een kaart aanwezig waarop alle locaties van de nieuwe ontwerpen stonden aangegeven. Veel aanwezigen lieten weten de realisatie van een veilige omgeving voor verschillende dieren een warm hart toe te dragen. 

Kiezen en prioriteren 

Omdat er niet genoeg projectbudget is om alle ontwerpen tot uitvoering te brengen, moet nu gekozen worden welke projecten eerst worden uitgevoerd. Per ontwerp wordt gekeken naar de technische haalbaarheid, de bijbehorende kosten en of er vanuit de omgeving nog bezwaren zijn. Ook wordt gekeken wat de winst is voor de natuur en of de aanleg gecombineerd kan worden met andere werkzaamheden. Na de prioritering kan een planning voor de uitvoering worden gemaakt. 

Achtergrond 

De wegen en lintdorpen in het Oostelijke Vechtplassengebied doorkruisen de natuur. Voor dieren is het daarom moeilijk om veilig van de ene naar de andere locatie te verplaatsen. De afgelopen maanden heeft ingenieursbureau Arcadis mogelijke maatregelen om de verschillende diersoorten te helpen uitgewerkt. 

Bewonersavond faunapassages Oostelijke Vechtplassen

Binnen het Oostelijk Vechtplassengebied wordt vooral gekeken naar het aanbrengen van faunapassages voor het ree, de otter, de das en de eekhoorn. Passages die voor deze dieren geschikt zijn, worden ook gebruikt door andere soorten. Soorten als egels en kleine marters liften dan mooi mee op de aangebrachte voorzieningen. 

Mogelijke maatregelen 

Om deze dieren te helpen zijn verschillende maatregelen te bedenken. Loopplanken van zo'n 40 centimeter breed maken een droge oversteek mogelijk voor dieren die liever niet onder een brug door zwemmen. Een kleine wildtunnel is een buis of goot onder de weg door, zodat dieren de weg kunnen kruisen zonder over het asfalt te hoeven. 

Voor eekhoorns en andere boombewoners kan een simpel touw dat tussen 2 bomen aan weerszijde van de weg wordt gespannen een grote bijdrage leveren. Hiermee kunnen ze van boom naar boom, ook als de takken elkaar niet raken. Ze hoeven dan niet naar beneden te klimmen en de weg over te steken. 

Voor alle passages is ook de begeleiding van de dieren van groot belang. Rasters en geleidingsranden die rond een faunapassage staan, helpen hierbij. Dieren volgen de geleiding tot ze bij een tunnelingang of loopplank komen en vervolgen vanaf daar hun route. 

Natuurontwikkeling in Kortenhoef Oost is een project uit het gebiedsprogramma Aanpak Oostelijke Vechtplassen. Kijk op de projectpagina voor meer informatie. Daar staan ook de presentatie en het overzicht met alle ontwerpen met een toelichting.