Tentoonstelling Jouw Noord-Holland: provincie door de lens van inwoners

Tentoonstelling ‘Vereeuwigd. 100 jaar Provinciale Atlas Noord-Holland’ laat de provincie zien door de lens van haar eigen inwoners.

Kinderen op wipwapauto op het strand met op de achtergrond windmolens
Fotograaf: Mark Welagen/Provinciale Atlas

Tot en met 21 september 2024 is de tentoonstelling 'Jouw Noord-Holland' te zien in het Noord-Hollands Archief. In het Archiefcafé in de Janskerk worden de beste inzendingen van de publieksactie getoond die in het kader van een tentoonstelling over de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland in 2023 werden ingezonden. De geselecteerde beelden laten de provincie door de lens van haar eigen bewoners zien, die hun unieke perspectieven hebben vastgelegd.

In 2023 was het precies 100 jaar geleden dat de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland bij het Noord-Hollands Archief in beheer kwam. Een collectie die het NHA voor de provincie Noord-Holland beheert en die tot op de dag van vandaag wordt verrijkt met nieuwe objecten. Om dit te vieren, werd de tentoonstelling ‘Vereeuwigd. 100 jaar Provinciale Atlas Noord-Holland’ ingericht en werd aan het publiek gevraagd om beelden in te sturen die voor hen karakteristiek zijn voor Noord-Holland. 

Fietsers op brug voor molen
Fotograaf: Lisette Theijssen/Provinciale Atlas

Publieksactie

De publieksactie was een groot succes en leverde bijna 300 inzendingen op. De jury, bestaande uit Alexander de Bruin, conservator beeldcollecties van het NHA, en Nienke van Kuijeren, beleidsadviseur erfgoed en archeologie bij de provincie Noord-Holland, selecteerde 10 foto's en 1 lithografie. Het resultaat is prachtige nieuwe objecten voor de collectie, die veelal de verbondenheid met de natuur laten zien. Met trots worden duinen, stranden, bossen, tulpenvelden en molens getoond, die Noord-Holland zo kenmerken. Daarnaast is er ook aandacht voor de relatie met het water, zowel als bron van schoonheid als van uitdaging. 

De tentoonstelling ‘Jouw Noord-Holland’ biedt een rijke variëteit aan perspectieven en laat zien hoe de bewoners de provincie beleven en waarderen. Van de dynamiek van de kustlijn tot de serene polderlandschappen, en van de historische molens tot de moderne stedelijke architectuur; elke foto vertelt een uniek verhaal. 

Rokende inwoner voor caravan
Fotograaf: Nynke Brandsma/Provinciale Atlas

Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland

De collectie met meer dan 73.000 objecten kan door iedereen in de beeldbank van het Noord-Hollands Archief worden geraadpleegd. Continu worden er nieuwe objecten toegevoegd onder meer door jaarlijkse documentaire foto-opdrachten. Ook de beste beelden uit de publieksactie worden opgenomen in de beeldcollectie van het Provinciale Atlas Noord-Holland en nu tentoongesteld in de Janskerk.

Praktische informatie

De tentoonstelling 'Jouw Noord-Holland' is te zien van 24 juli 2024 tot en met 21 september 2024 in de Janskerk (Jansstraat 40) in Haarlem. De Janskerk is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en iedere derde zaterdag van de maand van 9.00 tot 16.00 uur.

Voor meer informatie over de tentoonstelling en de activiteiten rondom de publieksactie, kijk op www.noord-hollandsarchief.nl