Provincie start pilots compensatie agrariërs bij bijdrage natuur- en waterdoelen

Provincie Noord-Holland onderzoekt via pilots of het mogelijk is om agrariërs te compenseren voor het waardeverlies van hun grond als zij in hun bedrijfsvoering rekening houden met natuur- en waterdoelen.

Op deze manier wil de provincie doelen uit het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) halen en agrariërs tegelijkertijd perspectief bieden. 

Aanpassingen landbouwgrond

Er is steeds minder landbouwgrond in Nederland. Hierdoor wordt landbouwgrond duurder. Wanneer agrariërs hun bedrijf aan natuur- en waterdoelen aanpassen, kan het zijn dat zij hun grond minder intensief kunnen gebruiken en bijvoorbeeld minder kunnen oogsten. Dit kan het geval zijn als er landschapselementen worden toegevoegd, er aangepast beheer is voor weidevogels of wanneer cultuurhistorische waarden zoals greppels en oude kreken behouden worden. De provincie wil door middel van pilots onderzoeken of zij agrariërs hierin tegemoet kan komen via subsidies. Het gaat hierbij om maatwerk.

Pilots

Op dit moment wordt in kaart gebracht welke locaties geschikt zijn voor 2 pilots. Bij het uitvoeren van de pilots werkt de provincie samen met agrarische collectieven, zoals Water, Land en Dijken, en agrariërs om de regeling te testen en aan te passen aan de Noord-Hollandse situatie. De deelnemende bedrijven ontvangen tijdens de pilot geen subsidie van de provincie Noord-Holland. De pilots starten naar verwachting in september en zijn in februari 2025 afgerond. 

PPLG

In het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) staan de opgaven en doelen die Noord-Holland de komende jaren wil bereiken om het landelijk gebied mooi, leefbaar en gezond te houden en een toekomstperspectief te bieden voor de boeren. Noord-Holland heeft doelen rond natuur en stikstof, water en bodem, klimaat en bodemdaling, landbouw, landschap, erfgoed en recreatie. In onderstaande video (YouTube) legt de provincie uit hoe zij dat doet. 

Uitlegvideo Provinciaal Programma Landelijk Gebied