“Als we zichtbaar zijn, worden we geaccepteerd”

De provincie Noord-Holland vaart voor de derde keer mee tijdens de botenparade van Pride Amsterdam. Het thema van de provincieboot is 'Matching Pieces'. Inwoners uit de lgbtqia+-gemeenschap konden zich samen opgeven met iemand die zij een echte verbinder vinden. 4 duo's vertellen over hun betekenisvolle match en wat Pride voor hen betekent. Deze keer: Els en Roy.

Roy Dongen en Els Schoonbergen op Zandvoort
Roy Dongen (links) en Els Schoonbergen (rechts).

Els Schoonbergen meldde Roy Dongen aan om tijdens de Canal Parade mee te varen op de provincieboot. Roy vervult een actieve rol voor de lgbtqia+-gemeenschap en maakt door zijn positieve houding mensen om zich heen enthousiast. Roy’s geheim? Els: “Hij is eigenlijk altijd lief. Ja, echt waar!”

Bij Cosmico Beach, de Zandvoortse strandtent waar ’s zomers Pride at the Beach plaatsvindt, vertellen Roy en Els meer over hun activiteiten. Roy is voorzitter van COC Kennemerland en zoekt de verbinding met vrijwilligers van het COC en andere initiatieven. Zoals het Regenbooghuis, dat op 5 september de deuren opent in Haarlem. Daarnaast is Roy als voorzitter van Pride at the Beach gevraagd om ook in de Haarlemmermeer en Haarlem een Pride op te zetten. “Ik ging aan de slag met de organisatie en dacht: ‘hé, Els is ambassadeur van Pride at the Beach! Zij kan als secretaris in het bestuur voor Haarlem’.” Als ambassadeur probeert Els zoveel mogelijk mensen te betrekken bij wat er gebeurt. Hoe ze voor verbinding zorgt? “Door naar buiten te gaan! Dat is voor mij heel belangrijk. Als we zichtbaar zijn, worden we geaccepteerd. Blijf je thuis, dan gebeurt er niks. Dus iedereen moet gewoon naar buiten.”

Els gaat het hele land door: van Alkmaar en Zaandam tot Den Haag en Groningen. Om te flyeren, een praatje te maken op straat of de markt en om zichtbaar te zijn. In het najaar staat ze achter de bar in queercafé Lavender van het Regenbooghuis. Els: ”En ik ben ook nog vrijwilliger bij de Roze Salon voor 50-plus mensen in Haarlem.”

Roy: “Met de Pride in Haarlem gaan we ook door de grachten varen. Maar het is niet alleen ‘bootje varen’. Dat is echt wel een vooroordeel. De Pride is natuurlijk een viering. Toch is het jammer dat iedereen Pride Amsterdam alleen associeert met de Canal Parade. Dat is maar 1 van de 9 dagen die de hele Pride duurt. Er is bijvoorbeeld ook een prachtige demonstratie: de Pride March naar het Vondelpark op 27 juli. Een protestmars zonder stampij met meer dan 1.000 mensen. Emancipatie is een serieus onderwerp waar we steeds aandacht voor moeten blijven vragen. We dachten misschien dat de emancipatie ongeveer voltooid was, maar ik weet het nog niet. Het is misschien nog wel meer nodig dan 5 of 10 jaar geleden.”

Doen ze nog iets kleurrijks aan op de boot? Els: “Ik draag altijd roze. Ik heb wel rokken of een jurk, maar meestal met een broek.” Roy twijfelt nog over zijn outfit: “Soms is de boodschap te veel carnaval. Maar zeker de Canal Parade in Amsterdam is ook een dag om te vieren dat je er mag zijn in diversiteit. Ik heb een leuk outfitje. Een sportief pakje in de transkleuren lichtblauw, wit en roze. Juist omdat trans nog extra aandacht nodig heeft in het emancipatieproces. Wij bij Pride at the Beach, Pride Haarlem en COC Kennemerland hanteren trouwens wel de klassieke regenboogvlag, want die staat voor universele waarden zoals spiritualiteit, gezondheid en natuur. Het verhaal van de regenboogvlag als de vlag voor het opkomen voor rechten is universeel.”

Lees meer Pride-interviews in de nieuwe &Holland.