Alle bussen Gooi en Vechtstreek nu elektrisch

Vanaf 21 juli rijden er in het ov-gebied Gooi en Vechtstreek alleen nog elektrische bussen.

De dieselbus is daarmee grotendeels verdwenen uit het straatbeeld. Elektrische bussen hebben geen verontreinigende uitstoot en worden ook wel ‘zero emissie’ bussen genoemd. Ze rijden op wind- en zonne-energie, die in de regio wordt opgewekt. De Gooi en Vechtstreek is het eerste ov-gebied waar 100% elektrisch gereden wordt. 

Gedeputeerde Jeroen Olthof: “We zetten hiermee een grote stap in onze ambitie om het openbaar vervoer in Noord-Holland duurzaam te maken. Ik ben er trots op dat we in de Gooi en Vechtstreek nu volledig met elektrische en comfortabele bussen rijden. Goed nieuws voor onze reizigers en voor het klimaat!” 

achterkant van een elektrische bus in Hilversum

 

Levering bussen paar maal uitgesteld 

Het plan om in de Gooi en Vechtstreek alleen met elektrische bussen te rijden, werd gemaakt in 2019/2020. Door de grote ontwikkelingen in de wereld werd de levering van de bussen een paar maal uitgesteld. De uitbraak van de coronapandemie in 2020 had een grote impact op de openbaar vervoersector en door de oorlog in Oekraïne (2022) waren bepaalde onderdelen lange tijd niet leverbaar. Inmiddels zijn alle nieuwe elektrische bussen geleverd én in gebruik genomen. 

Rol van de provincie   

De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het regionaal busvervoer in grote delen van Noord-Holland, waaronder de Gooi en Vechtstreek. Eens in de 10 jaar besteedt de provincie het busvervoer in een gebied opnieuw aan. In 2021 werd de aanbesteding voor de Gooi en Vechtstreek gewonnen door Transdev. Tot 2030 verzorgt deze vervoerder hier het busvervoer in opdracht van de provincie.