Gedeputeerde Olthof opent ontstoffingsinstallatie Tata Steel

Gedeputeerde Olthof heeft met directeur Van den Berg van Tata Steel, omwonenden en medewerkers van Tata Steel de ontstoffingsintallatie bij de Pelletfabriek geopend.

Met deze ontstoffingsinstallatie wordt de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS), waaronder lood (daling 80%), aanzienlijk verminderd. Tegelijk is de eerste paal geslagen voor de DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek. De DeNOx-installatie moet zorgen voor een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van stikstof (NOx).

Gedeputeerde Olthof opent ontstoffingsinstallatie Tata Steel

Jeroen Olthof, gedeputeerde Leefomgeving, Milieu en Gezondheid: "Door de ontstoffingsinstallatie vermindert de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen aanzienlijk. Hierdoor verminderen de negatieve effecten van de staalfabriek op de omgeving. De milieu-installatie is één van de maatregelen in het Programma Tata Steel, van de provincie Noord-Holland en IJmondgemeenten, die moet bijdragen aan een gezondere en schonere IJmond en is opgenomen in Roadmap Plus van Tata Steel."

Naar een gezondere leefomgeving

In de Pelletfabriek wordt ijzererts bewerkt tot knikkers of pellets. Deze pellets worden vervolgens in de hoogoven geladen. De beide milieu-installaties zijn bedoeld om de uitstoot van stoffen, die gepaard gaan met de productie van deze knikkers, aanzienlijk terug te dringen. De provincie Noord-Holland is bevoegd gezag voor de vergunningverlening. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) voert het werk in naam van de provincie uit. De OD NZKG heeft in de vergunning de normen voor de uitstoot van stof verscherpt naar maximaal 3 milligram per kubieke meter in plaats van 5 milligram. Ook moet Tata Steel een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren, waardoor het in de toekomst mogelijk wordt om de uitstoot bij te stellen naar 0,5 milligram of minder zoals wordt nagestreefd in het Schone Lucht Akkoord. De OD NZKG houdt toezicht dat het staalbedrijf zich aan de normen houdt.