Noord-Hollanders kunnen mening geven over zonnepanelen langs snelwegen

Inwoners mogen hun mening geven over de Energieroute Noord-Holland. De route is een plan om langs snelwegen zonne-energie op te wekken.

Reageren is mogelijk op beoogde locaties waar de zonnepanelen kunnen komen en op de regels waaraan deze moeten voldoen. Zo mogen de panelen geen hinderlijke schittering voor weggebruikers veroorzaken en moet rekening worden gehouden met de natuur. Ook moet rekening worden gehouden met bijzonder provinciaal landschap (BPL), UNESCO-Werelderfgoed en (andere) natuur gerelateerde belangen. 

Reageren op regels en locaties 

De provincie werkt in dit project samen met een groot aantal partners, waaronder Rijkswaterstaat en gemeenten. Zij hebben locaties op het oog langs de A5, A9, A22 en de noordelijke delen van de A1 en A2. In samenwerking met een landschapsarchitect zijn kaarten gemaakt waarop de locaties voor zonnepanelen zijn ingetekend.

Op de locaties en regels kunt u nu reageren. Reageren is mogelijk vanaf 19 augustus en de 6 weken daarna via de website Energieroute Noord-Holland. Het is mogelijk om via een interactieve digitale kaart van de route uw voorkeuren door te geven. Of stuur een e-mail naar energieroute@noord-Holland.nl. Daarnaast komt er een bijeenkomst op 3 september in Haarlem en volgt er een nieuwsbrief om u op de hoogte te houden.

Meer over het participatietraject leest u hier.  

Waarom deze energieroute 

De opwekking van zonne-energie speelt een cruciale rol in de energietransitie en de vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. Omdat het steeds uitdagender wordt om beschikbare grond te vinden om zonne-energie op te wekken zijn rijksgronden langs snelwegen hiervoor zeer geschikt. Met het aanleggen van deze zonnepanelen dragen de partners bij aan de doelstelling van de provincie Noord-Holland om klimaatneutraal te zijn 2050. 

Planning en procedure 

In 2025 wordt definitief gekozen welke locaties geschikt zijn. De bouw kan dan in 2027 van start gaan.  

Samenwerking 

Het project Energieroute Noord-Holland is een samenwerkingsinitiatief tussen de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, RVO, RVB, Liander, en de gemeenten Alkmaar, Castricum, Heiloo, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlemmermeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Amsterdam en Diemen.