“De wisseltrofee gaat mee naar alle PETs in heel Noord-Holland”

Een jaar lang is Erik de Mink houder van de wisseltrofee Werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland. De oprichter van Techportal.nl ontving de prijs deze zomer voor zijn inzet rond de succesvolle Promotie Events Techniek (PET).

Tijdens deze evenementen op scholen maken kinderen, en inmiddels ook ouders, kennis met techniek en technische beroepen. “De trofee gaat dit jaar mee naar alle PETs,” zegt De Mink trots. Op 7 oktober is in IJmuiden de eerste PET van het schooljaar 2024-2025.

Erik de Mink toont zijn wisseltrofee

“De reacties waren overweldigend,” vertelt hij na het ontvangen van de onderscheiding uit handen van gedeputeerde Esther Rommel. “Mijn werk vind ik ál hartstikke leuk. En als je dan waardering krijgt in de vorm van zo’n mooie prijs en al die felicitaties, dan is dat een kroon op al het werk.”
 
De jury was unaniem: De Mink heeft de prijs 100% verdiend. En waardeert hem voor zijn tomeloze inzet op het thema van techniekpromotie vanaf het prille begin tot aan nu. Maar daar blijft het wat betreft de winnaar niet bij. Hij heeft volop ambities voor de ontwikkeling van de PETs in de komende jaren.

Leuke techniekbeleving

Het programma van een PET wordt gevuld met de workshops, demonstraties en techniekopstellingen. Kinderen gaan daar anderhalf of 2 uur mee aan de slag. En dat is precies wat de PETs zo succesvol maakt. De Mink: “Kinderen krijgen tijdens hun schoolloopbaan meerdere keren een leuke techniekbeleving. Zo maken ze kennis met techniek en technologie en wordt de kans groter dat zij techniek meenemen als ze moeten gaan kiezen voor een profiel of studierichting.”

Komend schooljaar gaat de wisseltrofee mee naar alle PETs, zodat iedereen die aan deze evenementen meewerkt de waardering ook zelf kan ervaren. Want een succesvolle PET is een nauwe samenwerking tussen scholen, lokale bedrijven en overheid, aldus De Mink. “De prijs is ook voor hen, voor de PET-projectleiders en hun werkgroepleden.”
 
Hij is er trots op dat het concept na 18 jaar niet alleen nog steeds bestaat, maar zich heeft uitgebreid door de hele provincie. In de hele provincie zijn nu PETs, iedere regio is vertegenwoordigd. “Dat betekent dat we toch iets goeds hebben bedacht.”

Meegaan met de tijd

Het netwerk rond de PET-initiatieven is stevig en duurzaam. “Dat er een aantal mensen is dat dit werk al heel lang doet, is een voordeel. Daardoor is er vertrouwen en kunnen we continu voortbouwen in plaats van investeren in opnieuw het wiel uitvinden of nieuwe mensen overtuigen.”

Kind met VR-bril

De inhoud van PETs is over de jaren veranderd. “Je moet met de tijd meegaan,” zegt De Mink. “Je kan niet alleen maar blijven timmeren en schroeven. Daarom zie je nu ook VR-brillen, robotica en 3D-printing.”

Ouders en leerkrachten

De groei van de PETs zit nu vooral in de verdere aanscherping van de inhoud en meer aandacht om ouders en leerkrachten te bereiken. Daarvoor is ook ‘Zet De Groene Wereld Aan’-campagne belangrijk. Opnieuw een project waar De Mink actief bij betrokken is. “Techniek is voor Nederland heel belangrijk als je kijkt naar de toekomst. Het is niet alleen in de industrie, techniek zit in de zorg, media, creatieve sector, maar ook de voedings- en natuurwereld. Misschien vindt iemand het minder leuk om naast het bed staan, maar wel leuk om met zorgtechnologie aan de gang te gaan. Wat we tijdens PET willen laten zien, is dat je met technologie allerlei processen, producten en diensten kunt verduurzamen. Zo bereiken we naast jongeren die vooral praktisch zijn ingesteld, ook jongeren die iets voor de maatschappij willen betekenen.”

Challenges en lesmateriaal

De Mink is ook geestelijk vader van de website www.techportal.nl. Het juryrapport zegt daarover: ‘Als oprichter van Techportal slaat hij een brug tussen scholen en bedrijven, waarmee de promotie van techniekbeleving een grote stap voorwaarts heeft gemaakt.’ Toch kennen nog lang niet alle leerkrachten deze website waarop zij heel veel informatie, lesbrieven, onderwijsprogramma’s en ook challenges kunnen vinden om in hun onderwijs in te zetten.
 
Dat wordt de volgende uitdaging: wat is nodig om meer medewerkers voor de klas te bereiken en ze te inspireren?

Kinderen aan de slag met robots

Het winnen van de prijs heeft D extra zichtbaarheid opgeleverd. En dat is precies wat hem helpt om zijn boodschap en initiatieven verder op de kaart te zetten. “Je geloofwaardigheid krijgt een boost,” zegt hij lachend. 

Basisstructuur

“We zitten nu met veel verschillende personen en bedrijven om tafel. Het Manifest Werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland heeft daarin een belangrijke verbindende rol gespeeld. De provincie doet dat erg goed.” 

De Mink wijst op het faciliteren van de PETs, mensen bij elkaar brengen en het stimuleren van samenwerking. “In Noord-Holland hebben we inmiddels een goede basisstructuur neergelegd, waarin van basisschool tot en met voortgezet onderwijs techniekbelevingen zijn voor jongeren. Daarin werken bedrijfsleven, scholen, lokale overheden, brancheorganisaties, opleidingsfondsen allemaal met elkaar samen.”
 
Ook dat ziet hij als 1 van de uitkomsten van het manifest. “Het heeft een aantal jaar gekost, maar inmiddels zijn we met 400 mensen bij elkaar in het manifest, en dat is een hele brede verzameling.”