“De silent disco’s van Club DEEJAYNE zijn een feest van diversiteit en liefde”

De provincie Noord-Holland vaart voor de derde keer mee tijdens de botenparade van Pride Amsterdam. Het thema van de provincieboot is 'Matching Pieces'. Inwoners uit de lgbtqia+-gemeenschap konden zich samen opgeven met iemand die zij een echte verbinder vinden. 4 duo's vertellen over hun betekenisvolle match en wat Pride voor hen betekent. Deze keer: Marieke Gelissen en Jane Poerwoatmodjo.

Marieke Gelissen en Jane Poerwoatmodjo
Marieke Gelissen & Jane Poerwoatmodjo.

Er is geen vaste datum en de groep is nooit detzelfde groep, maar voor velen is het inmiddels een vertrouwd gezicht langs het water bij het Amsterdamse filmmuseum Eye. In stilte danst een groep mensen met koptelefoons op langs het water bij de ondergaande zon. Ook op andere plekken in de hoofdstad, in Zaandam en op het strand zorgen de dansers voor verraste reacties van voorbijgangers. Wie nieuwsgierig is, krijgt ook een koptelefoon van organisator Jane Poerwoatmodjo: “Sluit gezellig aan! Iedereen is welkom: man, vrouw, x, jong en oud. De meeste dansers zijn veertigers en vijftigers, maar er dansen ook veel jongeren mee. Of soms iemand in een rolstoel of scootmobiel. De club is heel divers.”

Het idee voor de silent disco’s ontstond tijdens corona. Jane: “Weet je nog dat iedereen ging wandelen, een ommetje maken? Ik deed dat ook, maar had daar op een gegeven moment genoeg van. Ik zocht naar iets wat mij wel energie gaf.” Dat was voor de Amsterdamse communicatieadviseur dansen en muziek. Ze deed een online dj-cursus, kocht apparatuur en koptelefoons, mixte haar eerste set en vroeg aan vrienden en kennissen wie zin had om mee te dansen. Club DEEJAYNE zag het levenslicht. “Toen we voor het eerst in de Houthavens dansten was er nog sprake van een samenscholingsverbod vanwege corona. Terwijl we heerlijk dansten en genoten van de zonsondergang, reed er een politiewagen langs. De agenten waren aangenaam verrast door de uitgelaten groep stille dansers. Ze staken hun duim op en zetten toen bij wijze van discolamp hun zwaailichten voor ons aan. Zo leuk!”

Inmiddels telt Jane’s Instagramaccount bijna 500 dansliefhebbers uit heel Noord-Holland die wachten op de volgende ‘save the date’. Voor aanmelders ligt een koptelefoon klaar, met verse mixen vol disco, funk en soulful house. De coronasessies zijn uitgegroeid tot sociale dansevenementen waarbij ontmoeting en verbinding centraal staan. Voor goede vriendin en oud-collega Marieke Gelissen waren Jane’s silent disco’s dan ook precies wat ze nodig had. “Ik vond corona heel pittig, maar Jane heeft de vrijdagavond voor mij opnieuw uitgevonden. Ik heb niet eerder een plek gehad waar ik me zo vrij voel om mezelf te zijn. Het is zo lekker om na een drukke week alles achter je te laten en je zorgen weg te dansen. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid, verbondenheid en kracht. Ik ben ook veel vrijer gaan bewegen. En 1,5 uur dansen is ook nog eens een goede workout.”

Voor Marieke en andere fans van Club DEEJAYNE reden genoeg om Jane op te geven voor de boot van de provincie Noord-Holland. Op 3 augustus varen ze samen mee met de Canal Parade. Jane: “Wat Pride voor mij betekent? Trots! Samen zijn en je verbonden voelen. Dat is nog steeds hard nodig. Zeker in deze tijden van polarisatie valt er nog heel veel te winnen.” Voor het eerst maakt haar aanstekelijke lach plaats voor ontroering. “Ik voel dat de intolerantie en onveiligheid in onze maatschappij toenemen. Dat raakt mij diep. Met mijn silent disco’s wil ik dat doorbreken.”

Marieke knikt: “Pride is veel meer dan een leuk feestje. Het is een missie. Emancipatie volgt nooit een rechte lijn, daar moet je altijd voor blijven strijden. Dat is ook de kracht van Jane. Ze is een echte verbinder en altijd positief. Haar disco’s zijn een feest van diversiteit en liefde. Ze stapt op iedereen af, nodigt voorbijgangers uit om met ons mee te doen. Dankzij haar hebben ik en vele anderen nieuwe vrienden en kennissen ontmoet. Ik kom mensen tegen die ik lang niet meer had gezien en word soms zelfs op straat aangesproken: ‘jij danst toch ook bij Jane?’. Ze verdient daarom een plek op de boot.”