Provincie stimuleert duurzaam reizen naar evenementen en recreatiegebieden
De provincie Noord-Holland lanceert de Toolbox Smart Mobility: duurzaam reizen naar evenementen en recreatiegebieden.
Deze Toolbox staat vol praktijkvoorbeelden en handvatten om gemeenten en evenementenorganisaties te inspireren om bezoekers anders, duurzamer te laten reizen.
Verkeer bepaalt voor 60 tot 80% de CO2-voetafdruk van evenementen. Door ander, duurzamer reisgedrag te stimuleren blijft Noord-Holland bereikbaar en leefbaar. Bij het verduurzamen van evenementen(locaties) richten organisatoren zich nu vooral op afval, water en stroomverbruik. Terwijl er nog veel kansen liggen om het verkeer van en naar evenementen slimmer en schoner te organiseren. Een evenement is hét moment dat bezoekers hun reis voorbereiden en bereid zijn om op een andere manier te reizen dan dat ze dagelijks gewend zijn. Daar kunnen gemeenten, wegbeheerders en organisatoren van evenementen slim op inspelen. En is de opmaat naar structureel ander reisgedrag.
Inspirerende praktijkvoorbeelden
De Formule-1 race op het circuit van Zandvoort is een goed en inmiddels bekend voorbeeld waarbij toeschouwers aangemoedigd worden om zo duurzaam mogelijk naar Zandvoort te komen. Een van de doelen is om de doorstroming voor zowel bezoekers, nood-en hulpdiensten als voor inwoners te bevorderen. En daarmee dat Zandvoort leefbaar en veilig blijft. Vorig jaar kwam maar liefst 42% van de 100.000 racefans met het openbaar vervoer, 37% met de fiets en 10% per touringcar. Er zijn meer goede voorbeelden die inspireren zoals maatregelen ingezet tijdens Mysteryland, Vunzige Deuntjes en festiviteiten in de Johan Cruijff Arena. Deze voorbeelden zijn in de Toolbox gebundeld in overzichtelijke factsheets en toepasbaar voor grote én kleine evenementen.
Data uit tellussen brengt verkeer richting het circuit Zandvoort in beeld.
Denk aan het opzetten van een tijdelijke camping tijdens een festival om de piekdrukte meer te spreiden en combitickets aanbieden voor zowel entree en ov. Of extra deelscooters- en fietsen regelen om de afstand tussen het openbaar vervoer en de locatie te overbruggen. Ook data en slimme systemen zijn niet meer weg te denken, bijvoorbeeld om met data vervoersstromen te voorspellen. Op welk tijdstip komen de meeste bezoekers? En hoe kunnen we daar de verkeerssystemen slim op instellen? Zo kunnen fietsers bijvoorbeeld vaker en langer groen krijgen.
Tijdelijke camping tijdens Lowlands om de piekdrukte te verminderen. Foto: Max Kneefel.
Gratis maatwerkadvies
De provincie biedt Noord-Hollandse gemeenten een gratis maatwerkadvies aan van HIRS advies. HIRS advies heeft samen met de provincie de 'Toolbox duurzaam reizen naar evenementen' opgesteld en is onder andere betrokken bij Dutch Grand Prix, Sail Amsterdam 2025 en Maarten van der Weijden Elfstedentriatlon. Er zijn verschillende mogelijkheden voor advies, variërend van een inspiratiesessie voor toepassing van de toolbox tot een advies op maat. Zomaar een van de maatregelen inzetten is namelijk niet voldoende. Het gaat om anders kijken naar mobiliteit; van beleid, vergunningverlening tot uitvoering. Een maatwerkadvies helpt daarbij.
Meer informatie
Bekijk de Toolbox Smart Mobility op www.noord-holland.nl/toolboxsmartmobility. Een gratis maatwerk advies aanvragen? Neem dan contact op met Myrte Neele, projectleider Smart Mobility bij de provincie Noord-Holland. Weten wat de provincie Noord-Holland nog meer doet aan Smart Mobility om Noord-Holland leefbaar en bereikbaar te houden? Kijk dan op de website.