Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 8 april 2024

Provinciale Staten stelden een verklaring op tegen antisemitisme en discriminatie en spraken onder meer over de werkzaamheden aan de brug op de A7.

“Sta op tegen haat. Sta op tegen Jodenhaat. Sta op tegen elke vorm van discriminatie.” Met die oproep begon commissaris van de Koning Arthur van Dijk 8 april de Statenvergadering in Noord-Holland. Vervolgens stelden Provinciale Staten – alle fracties van Noord-Holland – een gezamenlijke verklaring op tegen Jodenhaat en discriminatie.

Naast een aantal moties en hamerstukken stelden ChristenUnie, D66 en CDA via een Actualiteitendebat vragen aan gedeputeerde mobiliteit en bereikbaarheid Jeroen Olthof over de werkzaamheden aan de brug op de A7. Verder werden een duo-commissielid voor 50PLUS en de nieuwe interim-Statengriffier van Noord-Holland aangewezen en beëdigd en werd afscheid genomen van de huidige Statengriffier. 

Verklaring tegen Jodenhaat 

Na de oproep van Arthur van Dijk aan de Statenleden stelden alle14 fractievoorzitters van Noord-Holland een gezamenlijke verklaring op tegen Jodenhaat en elke andere vorm van discriminatie. De verklaring is op deze pagina te lezen en te downloaden. 

Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 8 april 2024Commissaris van de Koning Arthur van Dijk spreekt een verklaring uit tegen antisemitisme en discriminatie.

Afscheid en installaties

Voor de fractie 50PLUS legde Sander Faassen voor de derde keer de verklaring en belofte af, na eerder als tijdelijk Statenlid werkzaam te zijn geweest. Daarnaast namen de Provinciale Statenleden afscheid van Katja Bolt. Bolt was de afgelopen 8 jaar werkzaam als Statengriffier bij de provincie en ontving als waardering de provinciale penning in brons. Marcel van Dam werd door Provinciale Staten aangewezen als nieuwe interim-griffier en tijdens de vergadering beëdigd en geïnstalleerd om vanaf 9 april de werkzaamheden over te nemen. Katja Bolt vertrekt 1 mei officieel bij de provincie. 

Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 8 april 2024De benoeming van interim-Statengriffier Marcel van Dam. 

Werkzaamheden burg A7 

Michel Klein (ChristenUnie), Emre Kanik (D66) en Willemien Koning-Hoeve (CDA) stelden Jeroen Olthof, gedeputeerde mobiliteit en bereikbaarheid vragen over de impact van de werkzaamheden aan de brug op de A7 voor inwoners en ondernemers en of die bij toekomstige projecten beperkt kan worden. Olthof gaf aan dat de zorgen terecht zijn en de kwetsbaarheid van de infrastructuur in de provincie de komende jaren verder zal toenemen. Olthof liet weten dat de rol van de provincie een actieve rol is en meegedacht wordt met de partijen, o.a. Rijkswaterstaat en de Vervoerregio Amsterdam (VRA) om de trajecten zoveel mogelijk in goede banen te leiden. Olthof liet Provinciale Staten weten contact op te nemen met een aantal gemeenten over onduidelijke informatie over ontheffingen. Maar ook dat de provincie de toename van de belasting op andere wegen in de gaten houdt, bijvoorbeeld bij de A9. De bevindingen uit de evaluatie van dit traject wil Olthof benutten voor toekomstige trajecten. 

Realisatie Natuurnetwerk Nederland (NNN)

Krista Jansen (D66) vroeg Rosan Kocken, gedeputeerde natuur en landschap, waarom het Natuurnetwerk Nederland (NNN) niet op de strategische agenda staat. Kocken gaf aan nu nog niet te kunnen aangeven wat de stand van zaken is t.a.v. de realisatie, maar dat NNN later nog wordt geagendeerd als onderdeel van de strategische agenda. Verder werden er mondelinge vragen gesteld over de realisatie van het NNN, door CDA, PvdD, D66 en de BBB. De gedeputeerde liet weten dat de ambitie blijft staan, maar de realisatiedatum met de huidige invulling van de doelen niet haalbaar is. 

Het Natuurnetwerk is de voortzetting van de Ecologische Hoofdstructuur. Deze werd in 1990 door het Rijk op kaart getekend. Het doel was en is om natuurgebieden te verbinden. Planten en dieren krijgen daarmee meer kans zich te verspreiden en voort te planten. Dit helpt om de diversiteit aan soorten in stand te houden. De provincie staat nu voor de taak om het NNN in 2027 af te ronden. Meer over het NNN is hier te lezen.

Drinkwatertekort 

Julia Schneemann (Volt) stelde vragen over berichtgeving in de media over dreigende tekorten aan drinkwater in 2030. Rosan Kocken, gedeputeerde water en bodem laat weten dat de provincie nauw samenwerkt met de waterschappen in ontwikkeltrajecten. Ook bij nieuwbouwprojecten wordt meegekeken waar mogelijk water te besparen. Kocken zal, naar aanleiding van een vraag van Michel Klein (ChristenUnie) een overzicht met alle activiteiten van de provincie aan Provinciale Staten toesturen. 

Windturbines Noorder IJ-plas  

Daniël van den Berg (JA21) wees de gedeputeerden op een uitzending van het Tv-programma De Hofbar, over de mogelijkheid dat er alsnog windturbines bij de Noorder-IJplas geplaatst worden. Gedeputeerden Esther Rommel en Rosan Kocken lieten weten de brief van Amsterdam over de ingezette procedure te gaan beantwoorden en verder niet verantwoordelijk te zijn voor uitspraken van anderen, verwijzend naar de bewuste Tv-uitzending. 

Moties en stemmingen

Van de 7 ingediende moties werden 3 moties in stemming gebracht. Op de motie van de SP, een pilot voor provinciaal openbaar vervoer op Texel werd tegen gestemd en dus verworpen. Alleen de partijen PvdD en SP stemden voor. De motie van Volt en ChristenUnie over opvang van vluchtelingen in bedrijfsruimten werd ook verworpen. Alleen de partijen PvdD, Volt, SP en ChristenUnie stemden voor. De motie van Volt en D66 over het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) ‘Wat kan wel’ werd met 40 stemmen verworpen, alleen de partijen D66, PvdD, Volt en SP stemden voor. 

De motie ‘Noord-Hollands lobbyregister’ van Volt en PvdD werd aangehouden. Verder werden twee moties van SP ingetrokken (‘Asbest dood nog steeds’ en ‘Ook particulieren asbestvrij’). Ook de motie van JA21, CDA en 50PLUS ‘Landelijke financiering verbinding A8-A9’ werd ingetrokken. 

Hamerstukken

Verder werden er twee hamerstukken afgehamerd; het aanwijzen van de nieuwe interim-griffier en het aanwijzen van een nieuw lid voor de bestuurlijk ambtelijke adviescommissie voor het Paviljoen Welgelegen. 

Agenda, stukken en vergadering terugzien

De besluiten, stukken van PS van 8 april 2024 en de bijbehoren de stukken staan bij de agenda van deze vergadering. De vergadering is terug te zien via noord-holland.stateninformatie.nl.