Archeologische ontdekkingen in Zijdewind

Voordat de provincie Noord-Holland een ventweg realiseerde langs de N241 ten zuiden van Schagen, vond in de periode 2015-2017 archeologisch onderzoek plaats bij het dorp Zijdewind. Wat tevoorschijn kwam was een bijzondere dwarsdoorsnede van de bewoningsgeschiedenis van het dorp.

Doordat er dwars door een woonplaats is gegraven, is er vele eeuwen van wonen en werken in het gebied onderzocht. De uitkomst van het onderzoek zijn nu gebundeld in een publicatie. 

Boerderijgeschiedenis

Het archeologisch onderzoek laat zien dat mensen daar al sinds de prehistorie mensen wonen en het landschap hebben aangepast naargelang hun behoeften. Eerst leefde men nabij getijdekreken die in verbinding stonden met de zee en later op het veenlandschap dat men ontgon. Door de veenwinning en erosie vormde zich het Witsmeer. Later ontstond er een opgehoogde woonplaats (terp) aan dit meer. Zo zijn er resten van een vermoedelijke langhuisboerderij uit de 17e eeuw aangetroffen. Bovenop de resten daarvan is rond 1850 een klassieke Noord-Hollandse stolpboerderij gebouwd. De terp van Zijdewind laat zo interessante lagen van woonfases zien met daarin potscherven, botmateriaal, bakstenen en tegels.

Publicatie ‘Wonen aan het Witsmeer’ 

In de publicatie ‘Wonen aan het Witsmeer’ worden de uitkomsten van het archeologisch onderzoek in Zijdewind toegelicht. De publicatie is te koop in de museumwinkel van Huis van Hilde of online via www.huisvanhilde.nl.
Over het archeologisch onderzoek in Zijdewind tijdens de herinrichting van de N241 nabij Schagen is een video gemaakt.