Gedeputeerde geraakt door situatie agrariërs door blauwtongvirus

Gedeputeerde Jelle Beemsterboer (Landbouw) ging vandaag langs bij biologisch schapen- en rundveehouders Wilko en Hermien Kemp in Kortenhoef. Hun bedrijf is zwaar getroffen door het blauwtongvirus.

Inmiddels is bijna 70% van hun schapen bezweken aan de gevolgen van het virus. Tijdens het bezoek lieten Wilko en Hermien Kemp de grote impact zien die het virus heeft en ze vertelden over de onzekerheid waar boeren zich in bevinden nu er geen vaccin is. Hermien en Wilko vinden het belangrijk dat mensen zich beseffen hoe groot de gevolgen zijn van het blauwtongvirus.

Gedeputeerde geraakt door situatie agrariërs door blauwtongvirusBoer Wilko Kemp en gedeputeerde Jelle Beemsterboer 

Jelle Beemsterboer ziet dat de agrariërs in een ontzettend moeilijke situatie zitten. “Het voelt heel oneerlijk dat mensen die met veel passie hun bedrijf runnen en met liefde voor hun dieren zorgen nu machteloos moeten toekijken hoe het virus enorme schade aanricht. De provincie leeft erg mee met de boeren die hun dieren zien lijden. Ik hoop dat er snel een vaccin beschikbaar komt.”

Blauwtongvirus

Het blauwtongvirus verspreidt zich snel door Nederland, ook in Noord-Holland. Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers als geiten en runderen. Het blauwtongvirus verspreidt zich niet door direct contact tussen besmette dieren, maar door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus.