Nieuwe hulpstrandvonder Velsen beëdigd

Jeroen van Son is de nieuwe hulpstrandvonder van Velsen. Hij werd 3 november benoemd door commissaris van de Koning Arthur van Dijk.

Ook burgemeester van Velsen Frank Dales was aanwezig bij de benoeming in het provinciehuis in Haarlem. De burgemeester is zelf de hoofdstrandvonder en wordt bijgestaan in zijn taak door de hulpstrandvonders. De hulpstrandvonder waakt over het strand en zorgt dat de goede instanties worden ingeschakeld als dat nodig is.

Nieuwe hulpstrandvonder Velsen beëdigdJeroen van Son (l) is de nieuwe hulpstrandvonder van Velsen. Hij werd 3 november beëdigd door cvdK Arthur van Dijk.

Een hulpstrandvonder is niet hetzelfde als een jutter. Een term die de meeste mensen wel kennen. Maar volgens de wet van de strandvonderij uit 1931 zijn mensen die aan het strand aan het “jutten” zijn verplicht om alle spullen die ze vinden over te dragen aan de strandvonder of de hulpstrandvonder. Daarom wordt een hulpstrandvonder dus ook officieel benoemd.

Ogen op het strand

Jeroen van Son is dagelijks op het strand. Hij komt uit een ondernemersfamilie die een strandpaviljoen en strandhuisjes exploiteert in Wijk aan Zee. “Ik ken het strand. Als er ergens iets geks aan de hand is, zie ik het gelijk. De mensen kwamen toch al naar mij toe als ze niet wisten wat ze moesten doen. Zandverschuivingen, vreemde voorwerpen, paden die wegspoelen. Ik heb het meteen in de gaten. Wij zijn de ogen op het strand. En als er iets aan de hand is weet ik de weg naar de instanties die aan de slag moeten. Je doet het dus niet alleen, maar samen.”

Van Son is heel bescheiden over zijn benoeming. “Ik vind het vanzelfsprekend dat je dit doet. Het is in ieders belang dat we een schoon en veilig strand hebben. Daar heeft de hele gemeenschap voordeel van. Er spoelt veel rotzooi aan. Als niemand daarnaar omkijkt wordt het een zootje. Dat moeten we samen aanpakken, ieder in zijn eigen rol. “ Voor Van Son is die rol nu officieel hulpstrandvonder van de gemeente Velsen.

Nieuwe hulpstrandvonder Velsen beëdigd