“Jaarlijks vallen er ruim 600 verkeersdoden. Wat als dit op 1 dag zou gebeuren?”

“Elke dag stappen we in de auto, hebben we haast en zijn er bestuurders die appen achter het stuur. Mijn kind is dood, omdat iemand niet de moeite nam om op te letten. Mensen staan er amper bij stil en accepteren het gewoon.” Esther van der Klis wil meer aandacht voor de verkeersslachtoffers die dagelijks vallen. Zij verloor haar zoon Niels (24) in 2021. Hij werd met 90 km/u van achter aangereden door een automobilist tijdens een fietstocht met vrienden in de Belgische Ardennen.

In Nederland vielen er in 2022 737 verkeersdoden, waarvan 92 in Noord-Holland. Esther: “Ik wil dat iedereen weet dat dit gebeurt. Jaarlijks overlijden meer dan 600 mensen in het verkeer. Wat als dit op 1 dag zou gebeuren? Dan zouden we allemaal zeggen dat dat niet kan en niet mag. En nu staan we er amper bij stil, maar het gebeurt wel elke dag.” Om verkeersslachtoffers een gezicht te geven, is er jaarlijks een herdenking die wordt georganiseerd door Vereniging Verkeersslachtoffers. Dit jaar vindt de herdenking plaats op 19 november in het provinciehuis in Haarlem.

Esther en haar gezin denken aan Niels, hun zoon en broer. Hij was een actieve student die Natuurkunde studeerde in Amsterdam. “Hij leek veel levens naast elkaar te hebben”, vertelt Esther. “Hij haalde hoge cijfers en was actief bij de studentensportvereniging. Een echte natuurkundige, vertelden medestudenten op zijn uitvaart. Daarnaast was hij een sportman die minstens 15 uur per week fietste. Tijdens corona bedachten hij en zijn wielrenmaatjes fietsuitdagingen. Zo wilden ze elke gemeente in Nederland langs. Ook had hij een groot sociaal leven.”

Esther en Niels 338x570
Esther van der Klis met haar zoon Niels Ruijter

Hulp van lotgenoten

Na het ongeluk in 2021 nam Esther contact op met Vereniging Verkeersslachtoffers, omdat ze zocht naar een aanspreekpunt bij de Belgische politie en justitie. “Vereniging Verkeersslachtoffers verwees ons naar hun zusterorganisatie in België en daar heb ik toen veel contact mee gehad. De vereniging in Nederland toonde ook interesse in wat er was gebeurd. Een van de bestuursleden zei tegen ons: ‘Je moet nooit meer zeggen dat het een ongeluk is, want het is gewoon een aanrijding.’ Ik vind het fijn dat dat werd erkend.”

“Ook brachten zij ons in contact met mensen uit Zwolle die een vergelijkbaar verlies kennen”, zegt Esther over haar contact met de vereniging. “Hun dochter was even oud en werd in dezelfde maand in hetzelfde jaar in het buitenland aangereden door een dronken automobilist. Wij zijn toen aan elkaar gelinkt en hadden afgesproken om elkaar te zien tijdens de herdenking in 2022. Het is heel fijn om je ervaringen te delen met mensen waaraan je niets hoeft uit te leggen. Dat is echt de meerwaarde van de vereniging.”

Geen positie

Het thema van de herdenking op 19 november is ‘erkenning’. Wat is erkenning voor Esther? “Dat het niet had mogen gebeuren. En dat er meer aandacht komt voor slachtoffers en hun nabestaanden. Er zijn veel mensen om zo’n slachtoffer heen die veel moeite hebben om de draad weer op te pakken, maar juridisch gezien hebben zij geen positie. Zoals de vrienden van Niels. Verdriet trekt een spoor van vernieling en dat is heel verdrietig om te zien. Mijn man, zoon en dochter zijn nabestaanden omdat wij familie zijn. Wij komen nog ergens voor in het verhaal. Maar zijn vrienden mogen niets zeggen in de rechtbank en kunnen zich niet melden in een schadeprocedure, bijvoorbeeld omdat ze studievertraging hebben opgelopen.”

Mensen met toekomstplannen

Ze wil zelf iets doen om slachtoffers een gezicht te geven en nabestaanden te helpen en daarom is ze via de vereniging betrokken bij de Jaarlijkse Herdenking Verkeersslachtoffers. Ze benaderde de provincie Noord-Holland om de herdenking in Haarlem te organiseren. Esther: “Het noemen van de namen vind ik heel mooi. Je kunt je dierbare aandragen voor de bijeenkomst en dan wordt diens naam genoemd. Ook wordt een foto getoond op een scherm en een roos neergelegd op een lege stoel. Het wordt dan heel tastbaar, want je ziet een hele reeks mensen die dromen en toekomstplannen hadden, maar die er ineens niet meer zijn.”

Ze hoopt dat de herdenking een nog betere plek wordt waar nabestaanden en professionals, zoals psychologen, met elkaar in contact komen. Esther: “Daarom is er dit jaar een spreker die vertelt over een specifiek onderwerp, waarover aanwezigen kunnen doorpraten. Dit jaar gaat Nathalie de la Cousine, directeur Perspectief Herstelbemiddeling, in op het contact tussen dader en slachtoffer.”

Aanmelden herdenking 19 november

De Jaarlijkse Herdenking Verkeersslachtoffers vindt dit jaar plaats op 19 november van 13.00 tot 16.00 uur op het provinciehuis in Haarlem (Dreef 3). Wil je hier bij zijn? Aanmelden kan via de website van Vereniging Verkeersslachtoffers. Hier staat ook meer informatie over de vereniging en hun bijeenkomsten.