Commissaris van de Koning brengt bezoek aan Landsmeer
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bracht donderdag 23 november een ambtsbezoek aan de gemeente Landsmeer. Daar sprak hij onder andere met de burgemeester, inwoners, Oekraïense vluchtelingen en vertegenwoordigers van maatschappelijke en culturele organisaties.
Van Dijk startte op het gemeentehuis van Landsmeer, waar hij de burgemeester, griffier en de gemeentesecretaris bezocht. Samen vormen zij de zogenoemde bestuurlijke driehoek. Er is afgelopen jaar bestuurlijk veel gebeurd in Landsmeer. In het gesprek blikten zij hierop terug, met als centrale vraag: hoe kan de driehoek een bijdrage leveren aan een goed samenspel tussen raad, college en de ambtelijke organisatie? En welke samenwerking binnen de driehoek is daarvoor nodig? Ook kwamen thema’s als omgangsvormen en integriteit aan bod.
Daarna was het tijd om naar buiten te gaan. Allereerst bezocht de commissaris een locatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Violierweg in Landsmeer. Een plek waar - door het plaatsen van tijdelijke woonunits - 68 Oekraïense vluchtelingen weer een veilig dak boven hun hoofd hebben. Arthur van Dijk: “Ik heb enorme waardering dat de gemeente dit samen met betrokken partijen en de buurt voor elkaar heeft gekregen in een tijd van hoge woningnood. Een open en goede communicatie is en blijft essentieel.”
Van Dijk krijgt taart van Oekraïense vluchtelingen. Foto: Cees Hartman
In de buurt bezocht de commissaris een energieneutrale woning. Daar werd toegelicht hoe woningcorporatie, gemeente en inwoners samenwerken aan de verduurzaming van sociale huurwoningen.
Vervolgens door naar dorpshuis De Wije Ilp, waar fanfare De Eendracht (Wereldkampioen 1e divisie fanfare) de commissaris muzikaal welkom heette. Dit bezoek stond in het teken van sociale voorzieningen in een kleine dorpskern. Zo kan men in het dorpshuis voor uiteenlopende zaken terecht: voor een vergaderlocatie, een feestlocatie of repetitieruimte voor orkest of koor. In het dorpshuis is ook een gymzaal. De naastgelegen basisschool De Fuik maakt hiervan gebruik.
Na een muzikaal onthaal in gesprek met de fanfare
In het schoolgebouw van De Fuik gaven de wethouder, het schoolbestuur en de directrice een toelichting op de uitdagingen van een kleine school en het belang ervan voor een kleine dorpskern als Den Ilp. Met de vaststelling van het Integraal Huisvestingsplan heeft het gemeentebestuur een belangrijke bijdrage geleverd aan het voortbestaan van de school. De burgemeester vatte de rode draad van het middagprogramma samen: “Waar een kleine gemeente groot in kan en moet zijn.”
In een versierd schoolgebouw praat Van Dijk over de uitdagingen
Het programma ging vervolgens verder op het gemeentehuis, waar een besloten gesprek met het college plaatsvond. De commissaris sprak met de wethouders en de burgemeester over het nieuwe collegeakkoord, de bestuurlijke toekomst van de gemeente en de kwetsbaarheid van uitvoeringskracht van de ambtelijke organisatie.
De dag eindigde met een ontmoeting en inhoudelijk gesprek met de gemeenteraad. Hier sprak de commissaris over het ontwikkeltraject van de raad, dat in gang is gezet na de gebeurtenissen in januari rond de val van het vorige college. Ook de bestuurlijke toekomst was onderwerp van gesprek. De commissaris complimenteerde de raad met de stappen die zijn gezet sinds begin dit jaar. Een grote meerderheid van de raad wil op een constructieve manier politiek bedrijven en de goede dingen doen voor de inwoners van Landsmeer. Arthur van Dijk: “Ik ben er niet trots op dat ik gebruik heb moeten maken van het bestuurlijk toegangsrecht, maar ik ben wél trots op het effect dat het heeft gehad. Er heerst hier een hele andere sfeer dan begin dit jaar en dat heeft u als raad met elkaar gedaan.”