Blog: Bouwen aan de toekomst van monumenten
Loods herbestemming monumenten Klaas Telgenhof helpt eigenaren met de toekomst van hun monument. In deze blog vertelt hij over zijn werk.
Leegstand of dreigende leegstand van monumenten is de basis voor mijn werk. Leegstand betekent achteruitgang en mogelijk teloorgang. Dat wil de provincie zo veel mogelijk voorkomen. We willen duurzame benutting van de gebouwen!
Denk hierbij bijvoorbeeld aan kerkgebouwen die hun oorspronkelijke functie dreigen te verliezen, maar die stedenbouwkundig, cultureel en maatschappelijk van groot belang blijven voor veel steden en dorpen. Neem daarbij bijvoorbeeld de orgels in deze kerken. Voor dit klinkende erfgoed is nog altijd veel belangstelling, zoals via de jaarlijkse Orgeltochten Noord-Holland.
Behoud van gebouwen
Geen stad wil dus zijn kerkgebouwen kwijt. Maar hoe nu verder, want we kunnen niet van elke kerk een bibliotheek maken. In het erfgoedbeleid van de provincie staat dat we de maatschappelijke functie van kerkgebouwen willen versterken. Dan is het belangrijk om de omgeving te betrekken bij het behoud van de gebouwen.
De toekomst voor monumenten blijkt vaak te vinden ín en mét de omgeving van het monument. Je kunt dit een gebiedsgerichte aanpak noemen. Naast de eigenaar gaan de omgeving, de wijk, de stad en het gemeentebestuur meekijken en meedenken. En ook andere ontwikkelingen in de omgeving gaan meedoen: herontwikkeling, inrichting van de stad, groen, water, recreatie en toerisme.
Veel aantrekkingskracht
Een gemeente waar monumentenbehoud en dus actief erfgoedbeleid een speerpunt is, heeft veel aantrekkingskracht. Het gaat er economisch beter, de leefbaarheid gaat vooruit en recreatie en toerisme staan er beter voor. Monumentenbeleid is geen sluitpost, maar heeft – kortom – een hoge prioriteit.
Als loods help ik eigenaren met de toekomst van hun monument. Dat gaat bijvoorbeeld over het bewegen door het woud aan regels, zoeken naar kansen om het onmogelijke wél te realiseren. Hier zijn veel manieren voor; het is altijd maatwerk. Soms zijn er snelle oplossingen, zoals wijzen op subsidies. Maar vaak kost het meer tijd, zoals in Enkhuizen waar ik meehielp om het erfgoedbeleid een duw te geven.
Enorm potentieel
Eerst gebeurde er veel te weinig op dat gebied. Er was nauwelijks handhaving en te weinig controle. Hierdoor gingen veel waardevolle historische elementen verloren. En dat terwijl deze gemeente zo’n enorm potentieel aan monumenten heeft. Tegelijk is met deze beweging ook het beperkende parkeer- en verkeersbeleid op de schop genomen.
Inmiddels waait er een heel andere wind in Enkhuizen. Het nieuwe erfgoedbeleid is vastgesteld en nieuw verkeersbeleid is in de maak. Daarbij staat de kwaliteit van de stad voorop. Dit alles levert straks in meerdere opzichten een verbetering van de (binnen)stad op.
Kijk voor meer informatie op deze pagina.