Verbetering natuur in Het Hol start half januari
Vanaf half januari vinden werkzaamheden plaats om de natuur in Het Hol in de Oostelijke Vechtplassen te verbeteren.
De werkzaamheden bestaan uit baggeren en het aanpassen van het watersysteem. Naar verwachting duurt dit tot eind 2026.
Natuurgebied Het Hol ligt tussen Kortenhoef en Oud-Loosdrecht en heeft karakteristieke laagveennatuur. De provincie Noord-Holland, Natuurmonumenten en het Waterschap AGV werken er samen om de natuur te beschermen en versterken. Door te baggeren wordt het water minder voedselrijk. Daarnaast wordt het watersysteem anders ingericht, waardoor het kalkrijke kwelwater beter wordt benut. Dit is goed voor de kalkminnende plantensoorten die bij deze bijzondere laagveennatuur horen en voor dieren die van deze planten afhankelijk zijn.
Wat gaat er gebeuren?
Aan de noordkant van Het Hol wordt een toegangsweg aangelegd die aansluit op de parallelweg van de N201. Via deze toegangsweg kan het werkverkeer het werkgebied bereiken. Als eerste wordt vervuilde bagger in de noordoosthoek van Het Hol verwijderd. Deze bagger wordt vanuit de watergangen direct in vrachtauto’s geladen en afgevoerd. Rond de zomer van 2024 wordt een baggerdepot gemaakt waar bagger kan inklinken. In het najaar kan worden gestart met het verwijderen van de schone bagger uit de watergangen in het natuurgebied. Ook wordt het watersysteem geoptimaliseerd door het plaatsen van dammen en duikers, die wateren met elkaar verbinden.
(Klik op de afbeelding om een grotere weergave te downloaden)
Natura 2000 en Kader Richtlijn Water
Een goede waterkwaliteit vormt de basis voor een gezond ecosysteem. Baggeren is nodig om de Natura 2000-doelen en de KRW-doelen (Kaderrichtlijn Water) in het gebied te halen. Zo wordt de fosfaatbelasting beperkt en de nog aanwezige kwel optimaal benut: ‘het goede water op de goede plek’. De werkzaamheden zorgen voor verbetering van de bestaande natuur en een betere uitgangssituatie voor nieuwe natuur.
De verbetering van de natuur in Het Hol is een project uit het programma Aanpak Oostelijke Vechtplassen.